Merkur je pro vědce velkou neznámou. Evropa k planetě vyslala průzkumnou misi

Věda a technika 20. října 2018 | 10:13 — Lukáš Bauer
Planeta Merkur není pro vědce příliš zajímavá a ví se o ní jen velmi málo. Tento fakt se rozhodla změnit Evropská vesmírná agentura (ESA), která k planetě vyslala dvojici průzkumných satelitů. Do vesmíru je vynesla evropská raketa Ariane 5.
Evropský průzkumný satelit je na cestě k Merkuru / Internet

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně, který provozuje Evropská kosmická agentura (ESA), odstartovala minulý týden raketa Ariane 5 se dvěma satelity na palubě. Dvojice evropských satelitů míří k planetě Merkur, která zatím unikala vědecké pozornosti.

Tato průzkumná mise s názvem BepiColombo je společným projektemm ESA a japonské agentury JAXA. Vědci doufají, že výsledky tohoto vesmírného programu přinesou nové poznatky, které přispějí k dalšímu objasňování toho, jak vznikal planetární systém Slunce.

Družice dosáhnou svého cíle v prosinci roku 2025, kdy se oddělí a začnou planetu zkoumat po nezávislých oběžných dráhách. Mise BepiColombo má na rozdíl od předchozích amerických misí zkoumat povrch planety z jižní hemisféry.

Merkur je jednou z nejméně zkoumaných planet Sluneční soustavy. Doposud ho navštívily jen dvě sondy Mariner a Messenger americké vesmírné agentury NASA. Oba evropské satelity budou Merkur pouze obíhat, žádný z nich by neměl na jeho povrchu přistát.

Jedním je přístroj ESA Mercury Planetary Orbiter (MPO), který bude zkoumat povrch a složení planety s cílem získat kompletní trojrozměrný obraz. Druhým je satelit agentury JAXA Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO), který bude měřit magnetismus Merkuru.

Obě sondy, které jsou vybaveny celkem 16 zařízeními pro měření, však budou stejně shromažďovat údaje o slunečním větru, tedy o proudu částic vycházejících ze Slunce. Součástí výzkumu bude také sledování vztahu mezi planetou a naším Sluncem. Dále čtěte: (NASA má problémy s dalším vesmírným zařízením. Tentokrát se porouchala rentgenová observatoř Chandra).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu