Expediční tým zachytil hluboko ve vodách u Antarktidy na video záhadného tvora bez hlavy

Věda a technika 29. října 2018 | 12:28 — Lukáš Bauer
Vědecké expedici působící u Antarktidy se podařilo natočit velice zvláštního živočicha vznášejícího se nad mořským dnem. Toto rudé monstrum, kterému zdánlivě chybí hlava, se pohybuje po dně pomocí mnoha chapadel. Tento druh mořské okurky vědci přezdívají „bezhlavé kuře“, protože ho svým tvarem skutečně připomíná.
Loading...
Tento záhadný bezhlavý tvor se vznáší v moři za polárním kruhem / Internet

Vědcům se podařilo na kameru zachytit jednoho z nejpodivnějších tvorů v oblasti Antarktidy. Rudé bezhlavé stvoření s latinským názvem Enypniastes eximia je hlubinný druh mořské okurky.

Hlubokomořským okurkám Enypniastes eximiase se v průběhu evoluce vyvinuly zvláštní plovací struktury v přední a zadní části těla, které jim umožňují plavat z povrchu mořského dna a vydat se až do výšky tisíce metrů vodním sloupcem. Tato mořská okurka dorůstá do délky přibližně 25 cm a po mořském dně se pohybuje za pomoci speciálně přizpůsobených chapadel.

Podmořská příšera byla natočena v jižních vodách východní Antarktidy pomocí technologie podvodních kamer vyvinuté australskými výzkumníky. Podobný druh byl také před několika lety objeven v Mexickém zálivu v hloubce přibližně tři kilometry stejným kamerovým systémem, jenž byl původně navržen pro účely rybolovu.

„Pouzdro, které chrání kameru a elektroniku, je navrženo tak, aby se dalo připojit na dlouhá lana. Pouzdro je navíc extrémně odolné, takže dokáže odolat obrovskému tlaku až do hloubky okolo pěti kilometrů,“ uvedl vedoucí divize australské antarktické výzkumné divize Dirk Welsford.

Pomocí těchto kamer, které pořizují úchvatné záběry hlubokomořského života, byla již objevena celá řada nových neznámých druhů. Kamery vědcům také poskytují důležité informace o mořském dně. Dále čtěte: (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu