V Bolívii vědci pozorují, jak zdejší ledovec mizí před očima. Jsou na stopě záhadnému znečištění, jež urychluje tání

Věda a technika 12. listopadu 2018 | 11:51 — Lukáš Bauer
Vědci v Bolívii řeší zajímavý výzkum, jehož výsledky napovídají, že tamní ledovec ubývá mnohem rychleji, než se doposud předpokládalo. V Andách ubývají rychlejším tempem i další ledovce a vědci zatím nevědí, proč se jejich předpoklady natolik liší od reality.
Ledovec v Bolívii taje mnohem rychleji, než vědci předpokládali / Internet

Vědecký tým z Bolívie má za úkol zjistit, proč tamní andský ledovec mizí mnohem rychleji, než co tvrdily nedávné předpoklady. Vědci se domnívají, že příčinou by mohlo být vysoce znečištěné ovzduší, které celý proces tání urychluje.
 
Není tomu ještě ani deset let, kdy k jednomu z nejvýše položených ledovců v Jižní Americe vedla cesta s názvem Chacaltaya, což v překladu znamená „studená cesta“. Ledovec během krátké doby ztratil tolik masy, že tato cesta zcela zanikla. Vědci však varují, že to není zdaleka jediný případ v celých Andách. 

Meteorologové se nyní ve výšce přibližně 5 200 metrů snaží zjistit, odkud záhadné znečištění pochází. Díky této nadmořské výšce mohou změřit množství znečištění, které se do hor dostává z měst. Podle vědců je také z části na vině pálení biomasy v Amazonii.

Dřívější odhady hovořily o tom, že tyto ledovce mohou kompletně roztát do roku 2050. Nové zjištění však tento odhad podstatně zkrátilo a vědci spočítali, že ledovec zcela zmizí o dvacet let dříve. Úbytek ledovců je globální problém, který celosvětově postihuje ledovcové masy v nadmořské výšce pod 5 400 metrů.
 
S ledovcem tak mizí i zdroje pitné vody a podle odborníků je nadmíru důležité začít v oblastech Jižní Ameriky s výstavbou přehrad. Extrémní sucha se totiž mohou vyskytovat mnohem častěji, než tomu bylo doposud. Ledovce v sobě také ukrývají tisíce let staré vědecké informace, které jsou jeho táním ztraceny. Dále čtěte: (Záchrana téměř vyhynulých nosorožců je stále možná. Vědci totiž zjistili něco nečekaného).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu