Čínský fúzní reaktor dosáhl šestkrát větší teploty než Slunce. Ovládnou vědci obrovskou sílu?

Věda a technika 19. listopadu 2018 | 13:40 — Lukáš Bauer
Čínský experimentální fúzní reaktor vykázal dosud rekordní teplotu. Čínské zařízení zahřálo svou vnitřní plazmu na teplotu, která byla šestkrát vyšší, než je teplota Slunce. Během jaderné fúze vzniká obrovská energie, kterou se vědci snaží již léta marně ovládnout.
Další 1 fotografie v galerii
Čínský fúzní reaktor zaznamenal rekordní teploty / Internet

Vědci po celém světě se už po desetiletí pokoušejí ovládnout jadernou fúzi, tedy stejný proces, který pohání naše Slunce. Převzít moc nad obrovskou energií, která se během fúze uvolňuje, se však dosud nikomu nepovedlo.

Na světě existuje několik experimentálních zařízení, z nichž jedno s označením EAST je v Číně. Tento čínský reaktor nyní dokáže zahřát plazmu na neuvěřitelnou teplotu více než 100 milionů stupňů Celsia.

Proces fúze pohání většinu hvězd a uvolňuje velké množství energie, která by mohla být využita pro výrobu elektrické energie a nahradit tak energii získanou jaderným štěpením, která produkuje velké množství radioaktivního odpadu.

Jaderná fúze však vyžaduje konstantní vstupní energii. Zatím nejlepší způsob, jak nahradit obrovskou gravitační sílu, jež jadernou fúzi pohání, je reaktor typu tokamak, který zahřívá vodík na obrovskou teplotu, dokud se z něj nestane plazma. Všechny tyto reaktory však zatím nevytváří žádnou energii, jelikož více energie spotřebují, než vyrobí.

Tato zatím experimentální technologie však přináší velice cenné zkušenosti, které jednou umožní využívání jaderné fúze pro výrobu čisté elektrické energie. Další výrazný pokrok oznámil nedávno institut MIT, který uvedl, že v příštích několika letech bude mít reaktor, který dokáže elektřinu skutečně vyrábět. Dále čtěte: (Astronomové objevili velice zvláštní planetární soustavu. Nachází se nedaleko od Země).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu