Vědci poprvé analyzovali DNA záhadného sibiřského jednorožce. Došli k překvapivému závěru

Věda a technika 27. listopadu 2018 | 18:17 — Lukáš Bauer
Před několika lety byl daleko na Sibiři objeven zvláštní vyhynulý tvor, který dostal název sibiřský jednorožec. Vědci nyní poprvé od objevení analyzovali jeho DNA a zjistili, že se zásadně mýlili ohledně doby, kdy tento tvor vymřel.
Sibiřský jednorožec byl podobný dnešním bizonům / Internet

Před lety byl ohlášen ze sibiřské oblasti nález lebky podivného tvora, který měl roh jako bájný jednorožec. Přestože se podobal spíše dnešním bizonům, jedná se o jediný známý druh, který má jeden roh uprostřed hlavy.

Vědci se dlouho domnívali, že tento tvor vymřel přibližně před 200 000 lety, ale poslední výzkum jeho DNA ukázal, že tento předpoklad byl naprosto mylný. Z analýzy jeho DNA totiž vyplývá, že sibiřský jednorožec vymřel teprve před 36 000 lety a mohl tak žít po boku moderního člověka.

Znalosti o životě sibiřského nosorožce (Elasmotherium sibiricum) byly dosud značně zkresleny nedostatkem fosilních záznamů. Do roku 2016 byly nalezeny jen malé fragmenty kostí. Průlom však nastal před dvěma lety, kdy byla na Sibiři objevena zachovalá lebka tohoto tvora, která vědcům poskytla dostatek poznatků.

Původní datovací metoda však byla považována za nevěrohodnou, a proto mezinárodní tým výzkumníků shromáždil 23 vzorků kostní dřeně jednorožce a úspěšně analyzoval jeho DNA. Z izotopů v kostech vědci například zjistili, že tvor se živil výhradně travnatým porostem zdejších pastvin.

Vědci zatím nevědí, jak velký byl ve skutečnosti jeho roh, protože žádný nebyl dosud nalezen. Podle odhadů mohl roh tohoto majestátního zvířete měřit až jeden metr. Mohlo se tedy jednat o velice účinnou obranu před předátory. Stejně tak zatím vědci nevědí, zda tvor vyhynul samovolně, nebo mohl být vyhuben lidmi. Dále čtěte: (V egyptském pohřebišti byla objevena dokonale zachovalá mumie ženy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu