Archeologové zjistili, jak se ve starověku stavěly lodě. Pomohl jim několik tisíc let starý vrak z Kypru

Věda a technika 16. prosince 2018 | 10:46 — Lukáš Bauer
Již několik let zkoumají archeologové 2 400 let starý vrak lodi, který jim poskytl cenné poznatky o tom, jak se v antice stavěly lodě. Komplexní výzkum vraku dávného plavidla, na kterém se podílí osmdesát vědců z několika zemí, započal v roce 2007.
Vrak lodi u Kypru poskytl vědcům cenné informace / Internet

Vědci již několik let zkoumají vrak antické lodi, který byl objeven poblíž Kypru. Toto dávné plavidlo se potopila během 4. století před naším letopočtem a představuje jeden z nejzachovalejších vraků, které byly nalezeny ve Středozemním moři. 

Archeologové v rámci výzkumu také vyzvedli nad hladinu část trupu. Díky velice zachovalému stavu konstrukce tak dokázali určit, jakým způsobem se ve starověku tyto typy lodí stavěly.

„Po zevrubném ohledání dřeva užitého při konstrukci plavidla byl objeven důležitý technologický prvek, kterým je použití čepu a dlabu a současné vázání jednotlivých prvků provazy. Tyto dvě techniky nalezené na jediné lodi představují důležitou část skládačky poznatků o stavbě lodí ve starověku ve východním Středomoří,“ uvedlo kyperské ministerstvo pro archeologický výzkum a správu kulturního dědictví.

Do současnosti posloužily k poznání nejvíce dva vraky. První vrak obchodního plavidla z 5. století před naším letopočtem byl objeven u pobřeží nedaleko kibucu Maagan Michael v Izraeli. Druhý z vraků byl objeven u severokyperského města Kyrenia a pochází ze 3. století před naším letopočtem.

Vrak z Kypru leží ve hloubce 45 metrů, archeologové mimo jiné vyzdvihli 70 amfor původem z ostrova Chios. Dále čtěte: (Čína vyslala sondu k nebezpečné odvrácené straně Měsíce. Bude provádět speciální výzkum).

Témata: vrak, loď, Kypr, výzkum, vědec
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu