Čína a Rusko provádí velice podivný experiment. S pomocí rádiových technologií mění vlastnosti zemské atmosféry

Věda a technika 21. prosince 2018 | 12:29 — Lukáš Bauer
Čína ve spolupráci s Ruskem provedla sérii velmi kontroverzních experimentů, jejichž cílem je změnit vlastnosti zemské atmosféry. Využili k tomu vysokofrekvenční rádiové vlny, které naruší částice v atmosféře. Experti předpokládají, že by se mohlo jednat o snahu modifikovat nebo znemožnit satelitní komunikaci.
Dvě světové velmoci se pokouší změnit vlastnosti atmosféry / Internet

Velmoci Rusko a Čína společně provedly sérii kontroverzních experimentů, kterými se pokoušely upravit zemskou atmosféru. K těmto zvláštním pokusům využily vysokofrekvenční rádiové vlny.

Rusové prováděli experiment ze zařízení, které nazývají víceúčelovým radiokomplexem Sura, určeným pro studium ionosféry. Toto výzkumné centrum se nachází poblíž města Vasilsursk v Nižněnovgorodské oblasti asi 150 km od Nižného Novgorodu. Vědci během experimentu vysílali vysokofrekvenční rádiové vlny pro manipulaci s ionosférou.

Tentýž pokus pak prováděla také Čína z výzkumného zařízení Seismo-Electromagnetic Satellite (CSES). Cílem tohoto výzkumu bylo změřit účinky na plazmové rušení z oběžné dráhy. Světoví odborníci se však začali obávat, aby tento experiment nebyl zneužit pro vojenské účely.

Tyto obavy vznikly zejména proto, že ionosféra je rozhodující pro veškerou rádiovou komunikaci. Tím, že rádiové vlny selektivně naruší nabité částice, které tvoří horní část atmosféry, je teoreticky možné dálkově ovládat rádiové přenosy.

Tyto pokusy byly provedeny již dříve a měly prokazatelné účinky. Během experimentu bylo totiž naměřeno zvýšení teploty atmosféry až o 100 stupňů Celsia na ploše více než 126 000 čtverečních kilometrů.

Obě strany však tvrdí, že znepokojení nad výzkumem není na místě a všechny experimenty slouží pouze pro vědecké účely. Podobný výzkum prováděli také Američané s pomocí zařízení HAARP, které je umístěno na Aljašce. Výzkum pro vojenské využití však nebyl ani v jednom z experimentů dosud prokázán. Dále čtěte: (V jezeře Karačaj nežije nic. Je jedním z nejvíce zamořených míst na planetě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu