Tající ledovce způsobují dosud neznámý problém. Deformují oceánské dno

Věda a technika 06. února 2019 | 13:13 — Lukáš Bauer
V loňském roce vědci během zkoumání vlivů globálního oteplování přišli na velice zajímavou skutečnost. Tající ledovce totiž nejenže zvedají hladinu moří, ale také svou obrovskou vahou deformují oceánské dno, které se stále více potápí.
Další 3 fotografie v galerii
Tající ledovce způsobují kromě zvýšené hladiny i jiné problémy / Internet

Nová studie, kterou zveřejnil odborník na geologii z Delft University of Technology Thomas Frederikse, varuje před mnohem komplexnějším dopadem globálního oteplování, než je zvyšování hladiny oceánu způsobené táním ledovců.

Současné výzkumy a publikované studie totiž nezohledňují skutečnost, že celková hmotnost oceánu vzrůstá. Tento extrémní nárůst váhy tlačí na oceánské podloží a deformuje mořské dno. Na rozdíl od dosavadních předpokladů je tedy celkový nárůst hladiny značně zkreslený.

Podle vědeckého týmu nebezpečí spočívá v tom, že když se dno oceánu propadá, skutečný objem oceánu je zkreslován měřeními založenými na družicovém pozorování. Ty totiž zohledňují pouze to, jak se na povrchu planety pohybuje voda a přibývá nebo ubývá pevniny.

Pro kvantifikaci toho, jak moc se dno oceánu deformuje pod zatížením tajících ledovců, výzkumníci použili různé odhady a výpočty ze ztrát ledovců Grónska a Antarktidy.

Výsledky ukazují, že v posledních dvou dekádách se mořské dno v průměru propadlo o 2,5 milimetru. V některých oblastech se propadá ale mnohem více, až jeden milimetr za rok. I když se to nemusí zdát jako mnoho, zkreslení nárůstů hladiny z dat satelitního pozorování může oproti realitě vykazovat rozdíl až 8 %.

Odborníci také varují, že se zrychlujícím se tempem odtávání ledovců se bude přímou úměrou zrychlovat i propad dna, takže za dalších deset let mohou být odhady zkreslovány o více jak deset procent. V souvislosti s tím doporučují tyto hodnoty zohledňovat v celkovém nárůstu hladin oceánů. Dále čtěte: (Poprvé v historii přešel samotný člověk napříč nehostinnou Antarktidou. Každý, kdo se o to pokusil, na své cestě zahynul).

Témata: dno, oceán, ledovec, moře, tání
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu