Změna v chování ledních medvědů ohrožuje život lidí v odlehlém ruském regionu

Věda a technika 11. února 2019 | 12:19 — Lukáš Bauer
Na odlehlém souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu byl vyhlášen místními úřady stav ohrožení kvůli invazi ledních medvědů. Agresivním zvířatům se již několikrát podařilo vloupat do obytných i veřejných budov a místní obyvatelé se bojí vycházet z domovů.
Další 3 fotografie v galerii
Lední medvědi ohrožují obyvatele v odlehlém ruském regionu / Internet

Na souostroví Nová země ruské úřady vyhlásily stav ohrožení. V tomto odhlehlém ruském regionu totiž lední medvědi změnili vzorec svého chování a stahují se do obydlených oblastí a místní obyvatelé se bojí vycházet ze svých domovů.

Životy těchto predátorů totiž výrazně ovlivňují klimatické změny a s tím, jak ubývá jejich přirozených ledových oblastí, jsou nuceni měnit své chování a způsob lovu. Díky tomu začali medvědi častěji migrovat a vyhledávají snadno dostupnou potravu v obydlených oblastech.

U jedné z místních osad s názvem Bělušja Guba už ochránci napočítali 52 medvědů, přičemž šest až deset se u domů vyskytuje pravidelně. V několika případech bylo dokonce ohlášeno vloupání do domů a veřejných staveb.

Nebezpečná zvířata přestala reagovat na varovné signály a místní úřady budou muset přijmout zvláštní opatření. Ruská federální agentura však nedala povolení k odstřelu, protože medvědi jsou považováni za ohrožený druh.

Lední medvědi musejí ulovit a sníst jednoho tuleně každých pět až deset dní, jinak dramaticky ubývají na váze. Vynucená klimatická dieta spolu se ztenčováním ledové plochy medvědům značně neprospívá. 

Hlavním viníkem je teplejší voda v oceánech, což způsobil částečně člověk a částečně přirozený vývoj. Jen od počátku tisíciletí populace těchto šelem klesla o pětinu, vyplývá ze studie, kterou loni zveřejnil tým amerických vědců v prestižním časopise Science. Dále čtěte:(V České republice zemřela poslední samice medvěda grizzly. V našich zoo k vidění jen tak nebude).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu