Island oznámil, že bude zabíjet velryby. Rybáři jich v následujících letech uloví až dva tisíce

Věda a technika 28. února 2019 | 08:34 — Lukáš Bauer
Svět ekologů je velice znepokojen tím, že Island po letech oznámil, že začne s komerčním rybolovem ohrožených velryb. Během následujících pěti let jich rybáři chtějí ulovit až dva tisíce. Pozorování velryb je přitom výnosnější než jejich lov.
Další 3 fotografie v galerii
Populace velryb je stále neuspokojivá / Internet

Islandská vláda se rozhodla i přes snižující se poptávku zvýšit počty ulovených velryb. V následujících pěti letech by tak islandští rybáři mohli podle nových limitů ulovit až 209 plejtváků myšoků a 217 plejtváků malých. 

Během loňského léta Island například šokoval svět, když oznámil že rybáři ulovili dva vzácné hybridy plejtváka obrovského a plejtváka myšoka a také desítky březích samic kytovců.

„Rozhodnutí islandské vlády pokračovat v zabíjení velryb, těch nejmírnějších a nejchytřejších tvorů na planetě, je morálně odpudivé a ekonomicky nesmyslné,“ vyjádřila se k oznámení Vanessa Williams-Greyová z organizace Whale and Dolphin Conservation.

Podle islandské vlády je stav plejtváka myšoka až trojnásobný oproti roku 1987, a proto jsou nové kvóty adekvátní. Tato čísla uvádí i nedávná zpráva organizace International Union for Conservation of Nature – také ona potvrzuje, že těmto plejtvákům se v posledních letech daří. 

Lov velryb je však méně výnosný než jejich pozorování, protože příjmy z lovu představovaly v minulém roce asi 1,7 miliardy islandských korun (v přepočtu asi 320 milionů korun českých) a přijmy z jejich pozorování 3,4 miliardy islandských korun.

Island společně s Norskem a Japonskem ignorují zákaz, který platí od roku 1987. Na konci roku 2018 navíc Japonsko oznámilo, že opouští Mezinárodní velrybářskou komisi, která lov kytovců reguluje. Dále čtěte: (Tento podivný žralok je nejstarším obratlovcem naší planety. O jeho dlouhém životě se ví jen málo).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu