Tento unikátní Tatrabus zdolává tisícové výšky v jihoamerické Atacamě

Věda a technika 05. dubna 2019 | 13:15 — Lukáš Bauer
Turisté v jihoamerické poušti Atacama zdolávají několikatisícové výšky ve speciálním autobuse, který je postaven na podvozku Tatra. Během této šestihodinové jízdy se turisté v těžkém terénním autobuse dostanou do výšky až 5 700 metrů nad mořem.
Další 4 fotografie v galerii
Unikátní Tatrabus šplhá do tisícových výšek v poušti Atacama / Internet

Unikátní Tatrabus vozí turisty v jihoamerické poušti Atacama. Ti tak díky němu mohou zažít jedinečnou šestihodinovou jízdu, která je dostane až do výšky 5 700 metrů nad mořem. Unikátní terénní autobus je postaven na podvozku Tatra Phoenix.

Vznik tohoto unikátního Tatrabusu se datuje do roku 2017, kdy si společnost Xpatagonia SpA z Chile koupila podvozek řady Tatra Phoenix v provedení 8 x 8. Poté na něj nechala společnost v Itálii namontovat autobusovou nástavbu a nakonec byl hotový vůz převezen lodí do Chile. Do tisícových výšek Atacamy se tento jedinečný stroj šplhá od roku 2018.

Vůz má čtyřnápravový podvozek s pohonem všech osmi kol, automatickou převodovku a motor Paccar MX340 o výkonu 460 koní. Zajímavostí jsou hned tři řiditelné nápravy, a to první, druhá a čtvrtá, které vozu poskytují výborné manévrovací schopnosti. Bez nich by měl totiž na úzkých horských silničkách velké potíže.

Tatrabus, kterému místní přezdívají Trekker, má ve své výbavě i systém centrálního dohušťování pneumatik, díky kterému řidič může měnit tlak v pneumatikách v závislosti na podmínkách přímo z kabiny. Vůz je také vybaven třemi monitory a čtyřmi kamerami, jedna z nich je dokonce infračervená a umožňuje jak bezpečnou jízdu v noci, tak také pozorovat například hvězdy nebo noční život místních zvířat.

Jelikož se speciální autobusová Tatra Phoenix vydává do velkých nadmořských výšek, je k dispozici i zásoba kyslíku. V tatrovce jsou zabudovány dvě velké nádrže a jedna menší regulační, které dokáží pomocí kyslíkových dýchačů 34 cestujícím a posádce poskytnout životně důležitý kyslík na dlouhé desítky hodin. Dále čtěte: (Tatra oslaví sto let výročí vzniku této legendární značky, která si získala jméno po celém světě).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu