Japonská sonda udělala díru do asteroidu Ryugu a odebere z něj vzorky horniny

Věda a technika 06. dubna 2019 | 08:58 — Lukáš Bauer
Japonská sonda Hayabusa 2 úspěšně vytvořila malý kráter na povrchu asteroidu Ryugu a pokusí se získat cenné vzorky, které později dopraví na Zemi. Japonská kosmická agentura má dokonce již k dispozici snímek, na kterém je celá akce zachycena.
Sonda vystřelila speciální projektil, který vytvořil malý kráter / Internet

Sonda Hayabusa 2, která nedávno dorazila k asteroidu Ryugu, do něj vytvořila kráter pomocí speciálního projektilu a pokusí se odebrat vzorky k výzkumu. Japonská agentura (JAXA), které sonda patří, má k dispozici také snímek z kamery, na kterém je zachycen náraz projektilu do povrchu asteroidu.

Japonská sonda během manévru nejprve sestoupila do výšky 500 metrů nad povrch a vypustila ostřelovací zařízení. Poté, co se sonda opět vzdálila do bezpečné vzdálenosti, zařízení vystřelilo projektil, který vytvořil kráter o průměru deseti centimetrů. 

JAXA již na konci února získala vzorky z povrchu asteroidu sběrnou hadicí, kterou je Hayabusa vybavena. Zda se podařilo odebrat i vzorek s pomocí projektilu, bude jasné až se sonda vrátí zpět na Zemi. Podle vide však experti předpokládají, že odběr bude úspěšný.

Sonda dorazila k asteroidu po tři a půlroku dlouhé cestě loni v červnu. Na povrchu asteroidu také umístila speciální kontejner s dvojicí robotů Rover-1A a Rover-1B. Sonda má v záloze ještě německý přistávací modul, ve kterém je umístěn robot Rover 2.

Tato mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Dále čtěte: (Asteroid z pouště Sahara pamatuje samotný zrod Slunce. Složení kamene je v naší soustavě unikátní).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu