Nová studie varuje před přírodním živlem, který může ohrožovat pobřežní města

Věda a technika 04. května 2019 | 07:52 — Lukáš Bauer
Oceán se v poslední době stává stále nebezpečnějším, jak naznačuje i nová studie, která varuje před zvyšujícími se vlnami. Vzdušné proudy, které jsou z velké části za vznik vln zodpovědné, totiž stále zvyšují svou rychlost proudění. Vědci varují zejména před zvýšenou erozí pobřeží a problémy v některých přímořských městech.
Další 2 fotografie v galerii
Vlny v oceánech se stále zvyšují a mohou působit velké problémy / Internet

Podle nové studie se průměrná rychlost větru za posledních 30 let zvýšila o 1,5 metru za vteřinu. S rostoucí rychlostí vzdušných proudů ale roste také výška vln v oceánu, což může v některých oblastech působit značné problémy. Vlny za posledních třicet let vzrostly podle vědců v průměru až o 30 centimetrů.

“I když se zdá, že zvýšení o 5 až 8 procent není velké, v budoucnu budou mít takové změny našeho klimatu zásadní dopady,“ uvedl spoluautor studie profesor Ian Young z Univerzity v Melbourne.

Vědci údaje shromažďovali z 31 různých satelitů, které sbíraly klimatická data od roku 1985. Za toto období vědci získali téměř 4 miliardy záznamů, které posléze podrobili analýze. Vědecké údaje z atmosféry poté porovnali s údaji o vlnách, které zachytili na 80 mořských bójích.

Podle vědců mohou rostoucí vlny působit značné problémy v přímořských oblastech a ovlivňovat velmi negativním způsobem životy milionů lidí. Vlny mohou také zvyšovat erozi pobřeží a ohrožovat například infrastrukturu.

Vědci proto chtějí lépe pochopit, jakou roli hraje v těchto dlouhodobých klimatických změnách lidská činnost a prosazovat opatření, která by dopady této činnosti mohly omezit. Dále čtěte: Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí.

Témata: vlna, oceán, pobřeží, eroze
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu