Čeští experti dokáží urychlit chemické reakce. Jejich vynález může změnit některá odvětví průmyslu

Věda a technika 01. května 2019 | 11:48 — Lukáš Bauer
Vědci z Olomouce vyvinuli unikátní metodu, díky které dokáží urychlit chemické reakce. Pro jejich systém katalyzátoru navíc stačí jediný atom kovu. Tato metoda může výrazně ovlivnit farmaceutický nebo chemický průmysl.
Čeští vědci přišli s unikátní metodou urychlování chemických reakcí / Internet

Vědecký tým z Olomouce vyvinul unikátní metodu, která může sloužit k urychlování chemických procesů například v potravinářském nebo chemickém průmyslu. Pro vytvoření takzvaných katalyzátorů vědci použili atomy kovů přichycených na materiál na bázi grafenu.

Metodu vyvíjeli experti z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci spolu s kolegy z Itálie. Vědci se domnívají, že tyto inovované katalyzátory mají nesčetné možnosti využití.

„Použili jsme chemicky upravený grafen, tedy dvourozměrný uhlíkový materiál, na který jsme upevnili vhodné funkční skupiny. Ty fungují jako chemické spojky pro následné pevné navázání atomů kovů,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Vědci tak unikátním způsobem ukotvili jednotlivé atomy mědi na povrch grafenu a prokázali jejich rekordní účinnost v urychlení chemických reakcí. Tato technologie v sobě kombinuje výhody kapalných a pevných katalyzátorů díky zapojení kovů do procesu urychlení.

Díky novému objevu je tak v celém procesu možné využít mnohem menší množství katalyzátorů a ušetřit tak nejen náklady na výrobu, ale také celý proces výrazně zefektivnit. Vědci tak prolomili léta nezdarů o vytvoření podobných urychlovačů a jejich aplikaci do výrobních procesů. Dále čtěte: (Vědci přišli na způsob, jak efektivně ze zemské kůry získávat vzácné prvky).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu