Experti se při vývoji superpočítačů inspirují lidským mozkem. Některé jeho funkce jsou nenahraditelné

Věda a technika 11. května 2019 | 07:49 — Lukáš Bauer
Nová generace počítačů by mohla být založena na funkcích lidského mozku. Tento téměř dokonalý lidský aparát je totiž stále v určitých ohledech mnohem rychlejší. Vědci na vývoji takzvaných neuroformních počítačů již několik let usilovně pracují.
Vědci chtějí využít lidský mozek pro konstrukci počítačů nové generace / Internet

Experti z celého světa již delší dobu pracují na vývoji takzvaných neuroformních počítačů, které by mohly fungovat podobně jako lidský mozek. Díky tomu by se počítače staly mnohem rychlejšími a výkonějšími než dovolují současné technologie. Lidský mozek je totiž v oblasti zpracování dat stále nejdokonalejší věcí na planetě.

Vývojem se zabývají také vědci v jedné z německých laboratoří, kteří detailně mapují lidský mozek pro využití v informačních technologiích. Vědci tak lidský mozek musejí nařezat na sedm tisíc částí, které pak skenují a převádějí na 3D obraz.

Řezání je natolik přesné, že vědci často rozdělí jednotlivé buňky mozkové tkáně, a pak je potřeba najít místo, kde k sobě tyto dvě části buňky pasují. Na základě německých modelů pak tým ve Švýcarsku staví neuroformní počítač, který využívá procesy podobné těm, kterými disponuje lidský mozek.

Samotná technologie vychází prakticky z dnes známých procesorů, ale výrazná změna je ve zpracování dat. Na rozdíl od současných technologií neuroformní počítač posílá malé objemy dat mnoha směry, a právě díky tomu se zvyšuje přenosová kapacita.

Vědci dnes stále potřebují ty nejvýkonnější počítače světa, aby dokázali zastoupit funkci jen malé části lidského mozku. Jednoho dne však bude mít lidstvo k dispozici počítače, které dokáží napodobit lidské vlastnosti, jako je například kreativita. Dále čtěte: Experti z celého světa se připravují na kybernetický konflikt v Estonsku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu