Čína objevila vzácné kameny z Měsíce, které mohou potvrdit teorii jeho vzniku

Věda a technika 19. května 2019 | 13:07 — Lukáš Bauer
Čína s pomocí své sondy Čchang-e 4 dokázala lokalizovat kameny z nitra Měsíce, které mohou osvětlit vznik jeho velkých kráterů. Vzorky byly získány v oblasti Aitkenovy pánve, kde v pradávných dobách dopadlo velké těleso.
Čínská sonda Čchang-e 4 je na odvrácené straně Měsíce / Internet

Kráter v Aitkenově pánvi na Měsíci naznačuje dopad velkého tělesa, které pravděpodobně prorazilo lunární kůru a proniklo do samého nitra. Na odvrácené straně Měsíce přistála 3. ledna čínská sonda Čchang-e 4, která rozpoznala kameny s jiným chemický složením, které pravděpodobně pocházejí z tohoto nárazu.

Kráter o průměru 180 kilometrů leží v rozsáhlé proláklině široké 2 300 kilometrů u jižního pólu. Tato pánev vznikla podle expertů před 3,9 miliardy let a jedná se o jeden z největších kráterů ve sluneční soustavě. Vědci se nyní chtějí za pomoci kamenů dozvědět více o jeho vzniku.

Čínská sonda dopravila na povrch Měsíce lunárního robota Nefritový králík 2, který kameny identifikoval. První analýza ukazuje, že ve vzorcích se nachází minerály jako olivín nebo pyroxen, které se nacházejí v lunárním plášti.

Měsíc je složen z jádra pláště a kůry podobně jako naše Země. Vědci se domnívají, že obrovský asteroid mohl proniknout až 50 kilometrů pod povrch Měsíce. Za pomoci nových dat tak vědci mohou objasnit chemické složení kamenů a dozvědět se více o dávné vesmírné události.

Své poznatky publikovali vědci z Čínské akademie věd, kteří v budoucnu chtějí horniny prostudovat a určit místa, která by mohla posloužit pro budoucí mise. Dále čtěte: (Japonská sonda udělala díru do asteroidu Ryugu a odebere z něj vzorky horniny).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu