Vědci objevili pod kráterem na Měsíci nečekanou anomálii

Věda a technika 11. června 2019 | 18:23 — Lukáš Bauer
Nejnovější studie amerických vědců upozorňuje na zvláštnost, která byla objevena pod největším kráterem na Měsíci. Podle expertů se v tomto místě totiž nacházejí zbytky kovového jádra asteroidu, který vytvořil největší kráter v naší Sluneční soustavě.
Další 2 fotografie v galerii
Obří kráter má průměr 2 500 kilometrů / Internet

Nově zveřejněná studie amerických vědců uvádí, že pod největším kráterem v naší Sluneční soustavě, který se nachází na Měsíci, leží zbytky kovového jádra dávného asteroidu. Na anomálii narazili pod kráterem South Pole-Aitken na odvrácené straně Měsíce.

Tento gigantický kráter o průměru přes 2 500 kilometrů byl s největší pravděpodobností vyhlouben obřím asteroidem před 4 miliardami let. Během mohutné exploze tak možná zanechal kusy své hmoty v hloubce tři sta kilometrů pod povrchem Měsíce.

Vědci na tuto skutečnost přišli díky datům z dvojice družic GRAIL, které mapovaly gravitační pole Měsíce. V jedné z několika mapovaných částí kráterů byla zjištěna mnohem větší gravitace, a proto se vědci  domnívají, že ji způsobuje kovové jádro asteroidu.

„Jedním z vysvětlení této hmoty je, že kovy z asteroidu, který vytvořil kráter, jsou stále uvnitř měsíčního pláště,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní autor Peter B. James z Baylorovej univerzity v Texasu.

Počítačové modely poté ukázaly, že je to skutečně možné a železo-niklové jádro asteroidu skutečně mohlo být rozptýleno do pláště. Tato studie není jediná, která na stopy po dávné srážce upozornila. Naznačovaly to také poznatky čínské sondy Čchang-e 4, která objevila horniny s těžkými minerály, které vznikají právě během velkých srážek. Dále čtěte: (NASA zveřejnila velmi zajímavá fakta o Měsíci).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu