Na internetu se objevily dosud neznámé snímky zachycující chvíle krátce po pádu mrakodrapů z 11. září

Věda a technika 21. června 2019 | 16:53 — Lukáš Bauer
Silný dým a nepředstavitelné množství trosek bylo vidět na mnohých fotografiích pořízených krátce po neštěstí z newyorského Ground Zero. Toto místo bylo dějištěm jednoho z nejhorších teroristických útoků z 11. září. Nyní se objevila série dosud neznámých fotografií.
Další 4 fotografie v galerii
Velké množství trosek a těžké stroje, které je odklízejí / Internet

Dvojice mrakodrapů zkolabovala a zřítila se 11. září 2001 během teroristických útoků, při nichž islamisté z Al-Káidy narazili unesenými letadly do věží WTC. Místo zřícení, kde zemřelo více než 3 000 lidí, je označováno jako Ground Zero.

Po teroristických útocích se Ground Zero stalo pietním místem, zpočátku alespoň s provizorním památníkem. Nyní po osmnácti letech se objevila série fotografií, které zachycují dění krátce po neštěstí.

Několik stovek fotografií Ground Zero pořídil jeden z lidí, kteří trosky odklízeli. Jsou na nich zachyceni dělníci a těžká technika, jak odklízí nekonečné množství trosek ze zřícených mrakodrapů.

Snímky pořídil na podzim 2001 jeden z pracovníků, kteří odklízeli zříceniny obchodního centra (WTC). Fotograf, který již zemřel, snímky pořídil fotoaparátem Canon Powershot G1.

Nyní po osmnácti letech je na serveru Flickr.com zveřejnil jeden z členů organizace Internet Archive. Učinil tak v reakci na snahu aktivisty Jona Stewarta o prodloužení podpory záchránářům, kteří v New Yorku zasahovali.

Fotografie se ke kronikáři dostaly vypálené na CD, po tolika letech se mu ale podařilo přečíst a uložit jen některé z nich, část z více než 2 tisíc fotografií je nenávratně ztracena. Dále čtěte: (Umělá inteligence pomáhá policii s odhalováním úvěrových podvodů)

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu