Japonské lodě po třiceti letech vyrazily na lov velryb. Svět je pobouřen

Věda a technika 01. července 2019 | 19:23 — Lukáš Bauer
Japonsko dne 1. července po třiceti letech zákazu oficiálně obnovilo komerční lov velryb. Celkem pět rybářských lodí vybavených speciálními harpunami vyplulo na moře z ostrova Hokkaidó. Japonsko již dříve avizovalo, že komerční lov obnoví a vystoupí z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).
Další 3 fotografie v galerii
Lodě vybavené zařízením pro lov velryb vyrazily na moře / Internet

Japonští velrybáři vypluli dne 1. července na moře poté, co Japonsko vystoupilo z Mezinárodní velrybářské komise, a oficiálně tak zahájilo lov velryb po více než 30 letech zákazu této činnosti.

Ostrovní stát lov velryb ukončil před 31 lety jako reakci na moratorium IWC, které bylo zavedeno v souvislosti s výrazným úbytkem velryb. Přes samotný zákaz ale Japonsko stále velryby lovilo pod záštitou vědeckých účelů a jejich maso bylo léta na japonských trzích k vidění.

Na moře vyplulo celkem pět rybářských lodí z přístavu Kuširo a směřují do oblasti, kde probíhá lov plejtváků malých. Proti obnovení lovu se už o víkendu protestovalo na mnoha místech planety a nevoli s tímto krokem vyjádřil také kapitán jedné z lodí.

Komerční odlov velryb a konzumace jejich masa je zakořeněna v japonských tradicích a sám japonský ministr zrušení zákazu uvítal.

Kytovce v současné době loví domorodí obyvatelé na Čukotce a také v Kanadě. Komerční lov velryb provozuje také Norsko, ale pod přísnou regulací ze strany úřadů. Dále je k lovu velryb benevolentní také Island, ale na tento rok, žádný odlov velryb neplánuje. Dále čtěte: (Island oznámil, že bude zabíjet velryby. Rybáři jich v následujících letech uloví až dva tisíce).

Témata: velryba, loď, Japonsko, zákaz
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu