Velkým nepřítelem žraloků v oceánu je plastový odpad

Věda a technika 09. července 2019 | 18:19 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že plastový odpad v oceánech zraní každý rok stovky žraloků, přičemž většina z nich později umírá. Vědci využili rozsáhlou analýzu dopadů plastového odpadu na paryby, stejně jako zprávy a fotografie na Twitteru z celého světa.
Další 3 fotografie v galerii
Žraloci se často stávají obětí plastového odpadu / Internet

Stovky žraloků ročně utrpí zranění způsobené plastovým odpadem. Naznačuje to vědecký výzkum, během kterého vědci analyzovali stovky případů úmrtí nebo zranění žraloků zapříčiněných plastovým odpadem.

Autoři studie upozorňují, že problém není kritický a paryb v oceánu kvůli plastu neubývá, ale může být alarmující do budoucna. Podle dnešních odhadů žije na světě více než 100 milionů žraloků, a proto je přibližně 1 000 úmrtí ročně pouze velmi malé množství. Problém by však neměl být přehlížen.

„Jedním příkladem v této práci je žralok mako, kolem jehož těla je těsně ovinuté rybářské lano. Tento žralok očividně rostl i poté, co se do lana zamotal, takže se provaz, který už byl porostlý škeblemi, parybě zařezával stále více do těla. Tam mu poškodil nejen kůži a vnitřní orgány, ale zasáhl dokonce i páteř,“ uvedl mořský biolog Kristian Parton.

Přestože plastový odpad nepředstavuje přímé ohrožení pro populaci žraloků, je podle vědců potřeba myslet na budoucnost, protože plastového odpadu v oceánu přibývá.

Vědci navíc vidí problém v tom, že plasty způsobují živočichům v moři závažná zranění, která je pomalu trýzní a jejich smrt je často velice zdlouhavá. Z etického hlediska je proto nutné, aby i tento dopad na životní prostředí nebyl přehlížen. Dále čtěte: (Tento podivný žralok je nejstarším obratlovcem naší planety. O jeho dlouhém životě se ví jen málo).

Témata: žralok, odpad, plast, ryba, oceán
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu