Japonské sondě se podařilo úspěšně zopakovat přistání na asteroidu Ryugu

Věda a technika 13. července 2019 | 08:18 — Lukáš Bauer
Sonda Hayabusa 2 japonské vesmírné agentury JAXA opět přistála na povrchu asteroidu Ryugu. Jedná se již o druhé přistání této sondy na asteroidu, který je od Země vzdálen přibližně 300 milionů kilometrů.
Další 3 fotografie v galerii
Sonda Hayabusa 2 zkoumá vzdálený asteroid / Iternet

Sonda Hayabusa 2 se zabývá výzkumem asteroidu Ryugu, který je vzdálený od Země přibližně 300 milionů kilometrů. Sonda již v minulosti získala z povrchu tělesa vzorky speciálním zařízením, které za pomoci projektilu odštíplo část horniny.

Nyní zopakovala přistání na jeho povrchu. Ve čtvrtek o tom informovala prostřednictvím tiskových agentur Japonská agentura pro výzkum vesmíru (JAXA).

Podle agentury se jednalo o krátké přistání, během kterého sonda odebrala další vzorky z povrchu asteroidu. Tyto vzorky by vědcům mohly pomoci odhalit, jak vznikla samotná sluneční soustava.

Tento složitý manévr vyžadoval delší přípravy, protože se experti obávali, že by mohlo dojít k znehodnocení vzorků, jenž se již na palubě sondy nacházely.

Planetka Ryugu má v průměru kolem 900 metrů a své jméno dostala podle podmořského paláce z japonských mýtů. Sonda Hayabusa 2 se na svou pouť k asteroidu vydala v roce 2014 z kosmodromu Tanegašima. Zpět na Zemi by se měla vrátit v roce 2020. Dále čtěte: Ruská raketa Sojuz vynesla do vesmíru českou družici Lucky-7.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu