Vědci po letech výzkumu zjistili, že Amazonský prales získává živiny ze zcela nečekaného zdroje

Věda a technika 02. srpna 2019 | 14:57 — Lukáš Bauer
Vědci se dříve domnívali, že důležitou součástí živin pro Amazonský prales je prach ze Sahary. Nyní však zjistili, že důležité živiny prales získává ze zcela nečekaného zdroje. Jsou jím rozsáhlé požáry, které stromy v pralese zásobují fosforem.
Další 3 fotografie v galerii
Amazonský prales je vyživován nejen prachem ze Sahary / Shutterstock

Vědci po letech výzkumu zjistili, že deštné pralesy v Amazonii získávají pro svůj růst a prosperitu živiny z kouře, který tvoří rozsáhlé požáry. Tento kouř a jemný popel totiž obsahuje vysoké množství fosforu, který je pro růst stromů nezbytný.

Podstatná část tohoto fosforu navíc pochází z požárů, které vznikají na africkém kontinentu. Kouř a popel se dostává přes Atlantik až do Jižní Ameriky, kde se usazuje v pralesech.

Tento nečekaný výsledek rozsáhlého výzkumu vědci odhalili, když analyzovali částice ve vzduchu ve Francouzské Guyaně. Dosud se přitom předpokládalo, že většina fosforu pochází z prachu pouště Sahara.

Výsledky spojili se satelitními měřeními, které ukazovaly putování kouře z Afriky. Kouř pocházel z přírodních požárů, z vypalování dřeva v rámci odlesňování a z průmyslového spalování.

„Naše zjištění ukazují, že emise ze spalování biomasy v Africe jsou pro amazonské ekosystémy potenciálně důležitějším zdrojem fosforu než prach,“ uvedla hlavní autorka výzkumu Cassandra Gastonová z americké Univerzity v Miami.

Nejvíce fosforu se do Amazonie dostává v jarním období, a naopak nejméně se přenáší v podzimních měsících, kdy je chladnější vzduch. Dále čtěte: Vědci zjistili šokující pravdu o stavu Atlantského lesa v Brazílii.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu