Rozsáhlé požáry na Sibiři zničily obrovské lesní plochy. Obnova může trvat celé století

Věda a technika 06. srpna 2019 | 08:57 — Lukáš Bauer
Obrovské lesní požáry na Sibiři, které je možné pozorovat i z vesmíru, se sice zmenšují, ale zanechaly po sobě obrovské škody. Rozsáhlá lesní území se mohou podle expertů obnovovat až sto let.
Další 3 fotografie v galerii
Obrovské požáry zachvátily ruskou Sibiř a Dálný východ / Internet

Podle ruských orgánů se požárem zasažené oblasti na Dálném východě a ruské Sibiři sice zmenšují, ale obnova zničených lesů může trvat až sto let. Ke snížení množství a rozsahu požárů výrazně přispěly zásahové jednotky, které v oblastech působily.

Podle informací, které zveřejnily ruské úřady, plameny zasáhly obrovské území o rozloze až tři miliony hektarů. Nejvíce bylo zasaženo Jajkutsko, Krasnojarský kraj a Irkutské oblasti. Nasazené složky podle úřadů uhasily až jeden milion hektarů lesa.

Během leteckého průzkumu bylo zjštěno, že většina požárů vznikla v blízkosti komunikací, a proto se úřady domnívají, že byly způsobeny neopatrnou manipulací s ohněm. Hořelo také v oblasti Tungusky, kde došlo před mnoha lety k obrovskému výbuchu meteoritu.

Vědci z Krasnojarského vědeckého centra (KNC) sibiřské pobočky Ruské akademie věd se domnívají, že lesy se po požárech na Sibiři mohou zotavit nejdříve v průběhu 60 let. V některých oblastech severské tajgy může tento proces trvat i více než sto let, uvedla tisková služba KNC.

Požáry mohou mít vliv i na světové klima. Jen v červnu se do ovzduší dostalo tolik emisí oxidu uhličitého, kolik za rok vytvoří Švédsko či Maďarsko. Požáry zvyšují i ​​teploty, které navíc tají dlouhodobě zmrzlou půdu. Vzniká tak začarovaný kruh, který napomáhá vzniku dalších požárů. Dále čtěte: Rozsáhlé požáry na Sibiři jsou viditelné i z vesmíru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu