První plovoucí jaderná elektrárna po letech příprav vyplula na moře. Průkopnický projekt však budí obavy

Věda a technika 24. srpna 2019 | 15:05 — Lukáš Bauer
První skutečná plovoucí jaderná elektrárna na světě Akademik Lomonosov po několika letech příprav vyplula na moře. Plavidlo, které vyplulo z ruského přístavu, vypadá jako bežná loď, ale uvnitř se nacházejí jaderné reaktory.
Další 3 fotografie v galerii
Obří plavidlo má v útrobách několik jaderných reaktorů / Internet

Rusko poslalo po několikaletých přípravách na moře plavidlo s názvem Akademik Lomonosov, které během pátečního odpoledne vyrazilo z přístavu Murmansk směrem k poloostrovu Čukotka.

Téměř 144 metrů dlouhé a 30 metrů široké plavidlo působí na první pohled jako nákladní loď, ale uvnitř toto unikátní plavidlo ukrývá jaderné reaktory, které budou dodávat energii v těžko přístupných oblastech. 

Energii bude plavidlo dodávat nejsevernějšímu ruskému městu Pevek a také tamním zařízením pro těžbu ropy a zemního plynu. Cílem projektu je využít region s bohatými zásobami surovin, kam se jen obtížně dostává elektrická energie.

Loď svou konstrukcí vychází z obřích atomových ledoborců na jaderný pohon, které brázdí severní vody kolem Ruska. Experti však varují před jadernou katastrofou, kterou plavidlo může v nevyzpytatelných vodách způsobit.

Ruští konstruktéři však tvrdí, že i kdyby loď zasáhla obrovská vlna tsunami, plavidlo je prakticky nepotopitelné a neexistují tím pádem obavy z jaderné havárie, která se vymkne kontrole.

Akademik Lomonosov, který je často označován za první jadernou elektrárnu na světě, má vyrábět zhruba 70 megawattů elektřiny, které budou následně napájet lokální sítě. Úplně první plovoucí jadernou elektránu přitom využívali Američané během studené války v Panamském průplavu. Byla jí dopravní loď Sturgis, která měla na palubě reaktor o výkonu deseti megawatt. Dále čtěte: (V jaderné elektrárně Fukušima se rodí další problém. Experti hledají řešení).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu