Těžký kovový poklop v opuštěném ruském zařízení ukrývá nejhlubší díru na světě

Věda a technika 27. srpna 2019 | 10:17 — Lukáš Bauer
Hluboko v západním Rusku se nachází zvláštní opuštěný objekt, který ukrývá světový unikát. V opuštěném polorozpadlém objektu se totiž ukrývá těžký rezavý poklop, kterým je zapečetěna nejhlubší díra do útrob Země na světě.
Další 2 fotografie v galerii
Vrt sahá do hloubky více než dvanácti kilometrů / Internet

Na západě Ruska existuje zvláštní opuštěný objekt, který ukrývá nejhlubší vrt na světě. Tato nejhlubší díra do zemského pláště na světě je hluboká více než 12 kilometrů a je zapečetěna silným ocelovým víkem, které je připevněno masivními šrouby.

Rozpadající se budova sice nijak nenaznačuje, že ukrývá tak jedinečnou věc, ale skutečně je tomu tak. Tento pokusný hlubinný vrt z dob Sovětského svazu sahá do větší hloubky než jakýkoliv jiný bod na Zemi.

Tento vrt byl vytvořen v 70. letech čistě pro vědecké účely, protože Sověti chtěli vědět více o složení pláště naší planety. Hloubení tohoto vrtu bylo ukončeno až v roce 1994, krátce po rozpadu Sovětského svazu, kdy do obdobných projektů přestaly proudit státní peníze.

Přestože tento pokusný vrt nesplnil původní očekávání, stále se jedná o nejhlubší díru vytvořenou do zemského pláště. Dodnes je také obdivuhodná vrtná technologie, kterou museli Sověti vyvinout, aby byli schopni proniknout do tak obrovské hloubky.

Přestože byl projekt ukončen, bylo během jeho průzkumu zjištěno několik zásadních věcí jako například to, že voda se nachází i v hloubce přes 12 kilometrů pod povrchem. Dalším velice překvapivým objevem jsou drobné fosilie mikroorganismů, které byly objeveny ještě v hloubce okolo sedmi kilometrů.

Během hloubení vědci také narazili na skálu starou 2,7 miliardy let, přes kterou se ale vrtný stroj už nedokázal prokousat. Bylo to také díky vysoké teplotě, protože v této hloubce vědci naměřili téměř 180 stupňů Celsia, tedy o 80 stupňů více než se předpokládalo. Dále čtěte: (Nejtoxičtější místo na naší planetě: Sem byste se podívat opravdu nechtěli).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu