Obrovské množství plovoucích kamenů se blíží k Austrálii. Vyvrhla je tichomořská sopka

Věda a technika 03. září 2019 | 16:48 — Lukáš Bauer
Obrovská masa plovoucích vulkanických hornin se vynořila na hladinu během erupce z podmořské sopky v Tichém oceánu. Tyto plovoucí kameny se rozkládají na obrovské ploše, takže připomínají ostrov, který se pomalu blíží k Austrálii.
Loading...
Pemza na hladině moře tvoří obrovskou plochu / NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Směrem k Austrálii plave obrovské množství sopečných kamenů, které se na hladinu dostaly během erupce tichomořské sopky. Tato vulkanická pemza se rozkládá na ploše, která je ekvivalentem 20 tisíc fotbalových hřišť.

Pemza je vulkanická hornina, která je dostatečně lehká na to, aby se dokázala vznášet na hladině vody. Podstatnou část jejího oběmu totiž tvoří uvězněné vulkanické plyny, které ji drží na hladině.

Tento obří plovoucí útvar odhalily poprvé satelitní snímky 9. srpna, což korespondovalo s několika hlášeními posádek lodí. Jedno z plavidel se dokonce ocitlo přímo uprostřed obrovské plovoucí hmoty. Námořníci poté zveřejnili video, na kterém je vidět, jak pemzou proplouvají.

Zatímco tento plovoucí ostrov z pemzy může představovat velké riziko, vědci se radují, protože pemza pluje přímo k velkému bariérovému útesu. Vědci se totiž domnívají, že sopečná hornina by mohla být mechanismem, který přinese na útes velké množství živin a nových zdravých korálů.

Nyní je pemza holá a neúrodná, ale během několika příštích týdnů se k ní podle expertů začnou připojovat organismy. Díky tomu se tyto organismy dostanou přímo k Velkému bariérovému útesu, kde mohou pomoci s jeho obnovou. Dále čtěte: (V severní části Nového Zélandu se vytvořila obrovská propast. Vešla by se do ní šestipodlažní budova).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu