Ztracený indický modul byl objeven na povrchu Měsíce. Experti se pokusí o něco nevídaného

Věda a technika 10. září 2019 | 17:48 — Lukáš Bauer
Indická mise na Měsíc vrcholila, když se v pátek asi dva kilometry nad povrchem Měsíce lunární přistávací modul odmlčel. Od výpadku o osudu modulu nikdo neměl tušení, ale včera došlo k překvapivé události. Indičtí experti modul na povrchu Měsíce objevili a nyní se ho chtějí pokusit oživit.
Další 3 fotografie v galerii
Ztracený indický modul byl objeven na měsíčním povrchu / Internet

Indickým expertům se po dvou dnech podařilo objevit ztracený modul Vikrám na povrchu Měsíce. Modul byl ztracen v pátek během prvního pokusu o přistání na Měsíci. Pozemní středisko s ním ztratilo spojení, když se nacházel asi dva kilometry nad měsíčním povrchem.

O nálezu lunárního modulu informovala Indická organizace pro kosmický výzkum (ISRO), která také zahájila záchrannou operaci, jejíž cílem je ztroskotaný modul zachránit. Indičtí experti zatím netuší, zda a jak moc je přistávací modul poškozený.

„Našli jsme přistávací aparát na povrchu Měsíce. Bylo to zjevně tvrdé přistání,“ řekl šéf ISRO Kajlasavadivu Sivan. Modul, který váží přibližně 1,5 tuny, měl přistát v nebezpečné oblasti jižního pólu. V této části Měsíce se ještě nikdo přistát nepokusil.

Kosmické středisko se nyní snaží obnovit komunikaci s modulem, který nemusel být během tvrdého přistání zničen. Zachránit ztracený modul se podle Sivana bude ISRO snažit dva týdny.

Indická mise měla zemi dostat na žebříček kosmických velmocí, které přistály na Měsíci. Tento pokus o přistání na Měsíci není jediný nezdařilý. Letos v dubnu skončil neúspěchem také pokus Izraele, jehož sonda Berešit nezvládla klíčový manévr celé mise a byla ztracena.

Mise byla naplánována tak, že čtyři hodiny po přistání měl vyjet lunární robot a začít s odebíráním vzorků. Robot měl prozkoumat také krátery, o kterých se vědci domnívají, že by mohly obsahovat až 100 milionů tun vody. Tyto zásoby by podle expertů mohly být využity v rámci budoucích misí do hlubokého vesmíru.

Komplikace indické mise zasáhly také americkou NASA, která chtěla data použít pro svou misi Artemis, jejímž cílem je do roku 2024 znovu vyslat astronauty na přirozenou družici Země. Dále čtěte: (První evropskou zemí, která přistane na Měsíci, by se mohlo stát Německo).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu