Vědci předpovídají ledový konec století. Jaké události nás čekají?

Věda a technika 13. září 2019 | 20:07 — Lukáš Bauer
I když se nám to při současném tropickém počasí nezdá, podle nejnovější studie kalifornských vědců ze San Diega začne svět čelit extrémním bouřím, které ničí města, a celou severní polokouli uvrhnou do doby ledové.
Další 1 fotografie v galerii
Naše planeta může být znovu mrazivým světem / Internet

Návrat doby ledové a klimatická apokalypsa, se kterou lidstvo nepočítá, může podle vědců nastat již za pár století. Podle nejnovější studie kalifornských vědců ze San Diega není takový scénář totiž vůbec přitažený za vlasy.

Tým expertů ze Scripps Institution of Oceanography tvrdí, že současné klimatické modely podceňují možnost ochromení oceánských proudů a jejich následný kolaps. Za klíčové považují atlantické oceánské proudění vod, které by v případě narušení mohlo vyvolat katastrofu. Zatímco teplejší slanou vodu unášejí proudy na sever, chladnější a sladší voda směřuje za normálních okolností na jih.

Díky popsanému systému proudění vod se značné množství tepla přesune z tropů do severního Atlantiku, kde se uvolní do atmosféry. Mezi proudy by měla být rovnováha, ale vzhledem k tání arktického ledu a zvýšenému obsahu oxidu uhličitého v atmosféře by mohlo dojít k narušení harmonie. 

Pokud by se cirkulační proudy oslabily, způsobilo by to drastické ochlazení severní polokoule. Současné prognózy vědců naznačují, že hladina oxidu uhličitého se do roku 2100 zdvojnásobí. To odstartuje ochlazování severní polokoule, které do 300 let vyvrcholí návratem doby ledové i v Evropě. Povrchové vody Atlantiku by se v takovém případě ochladily o 2,4 stupně Celsia a průměrné teploty vzduchu na pevnině by klesly až o sedm stupňů Celsia. Dále čtěte: (Nejvyšší hora světa se musí přeměřit. Během zemětřesení mohla ztratit i několik metrů).

Témata: vědec, století, mráz, zima
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu