Rusko pracuje na originálním mezikontinentálním letounu

Věda a technika 22. září 2019 | 08:28 — Lukáš Bauer
Ruský AeroHydrodynamický institut N. E. Zhukovského (TsAGI) vyvíjí nový koncept těžkého transportního letounu s přízemním efektem. Tento podivný stroj využívá takzvaného dynamického přízemního efektu namísto klasických vztlakových sil, které k letu využívají běžné letouny. Obří stroj by mohl mít nosnost až 500 tun.
Další 2 fotografie v galerii
Model je určený pro zkoušky v aerodynamickém tunelu / Internet

Koncept letounu určeného pro přepravu těžkých nákladů v rámci mezikontinentálních tras by mohl nést neuvěřitelných 500 tun nákladu v trupu, který tvoří část plochy křídla. Těžký stroj je vlastnostmi spíše podobný vznášedlu, protože k letu využívá takzvaného dynamického přízemního efektu.

Tento efekt, který udrží těžký stroj nad hladinou, je způsoben silami, které vznikají při letu nad hladinou v malých výškách. Letoun se bude pohybovat v rozmezí 3 - 12 metrů nad hladinou moře.

Letadlo používá krátká, ale široká křídla k vytvoření vztlaku za pomoci vrstvy vzduchu mezi spodní částí letadla a zemí. Oproti běžným letounům mohou tyto stroje dopravit do cíle více nákladu s výrazně nižší spotřebou paliva.

Pokud se tento koncept dostane někdy do výrobní fáze, letoun bude schopen vzlétnout a přistát na konvenčních leteckých drahách. Pro přepravu se budou využívat standardizované kontejnery, které budou uloženy uvnitř křídel. Stroj by mělo pohánět odlehčené palivo na bázi kryogenního zkapalněného zemního plynu.

V současné době koncepční projekt prochází podzvukovými testy aerodynamického tunelu na modelu, který simuluje vzlety a přistání. Při těchto testech byla pod model umístěna kovová deska, aby se vytvořil přízemní efekt. Konstruktéři tvrdí, že model vykazoval stabilitu v letu s deskou i bez ní.

Podobné stroje byly konstruovány již během studené války. Jedním z nich byl například strach nahánějící ekranoplán, přezdívaný příšera z Kaspického moře. Stroje byly ale natolik problematické, že využití v praxi hledaly jen obtížně. Dále čtěte: (Unikátní letoun vyvíjený NASA bude mít místo čelního skla obrovský displej).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu