Rozsáhlý výzkum odhalil, čeho se bojí velcí bílí žraloci

Věda a technika 23. září 2019 | 09:23 — Lukáš Bauer
Za nejděsivějšího predátora oceánu je bezesporu považován velký bílý žralok, který kromě člověka nemá přirozené nepřátele. Vědci ale díky rozsáhlému výzkumu zjistili, že tento neohrožený dravec oceánu se velice obává kosatek.
Další 2 fotografie v galerii
Velcí bílí žraloci se stávají obětí kosatek / Internet

Tým mořských biologů nedávno prokázal, že velcí bílí žraloci se obávají kosatek. Jakmile se totiž v jejich teritoriu kosatky objeví, žraloci velice rychle mizí z jejich dosahu, a to i ve chvíli, kdy kosatky pouze proplouvají.

Vědci na tento fakt přišli díky datům, která shromáždili z vysílačů umístěných na 165 žralocích bílých a 27 vysílačů umístěných na kosatkách. Následným studiem GPS dat z let 2006 až 2013 přišli na zajímavé zjištění.

Díky těmto datům vědci dokázali rozpoznat minimálně čtyři střety mezi kosatkami a žraloky. Ukázalo se, že kdykoliv se objevily v blízkosti žraloků bílých kosatky, žraloci ihned své teritorium opustili.

Zajímavé dokonce je, že žraloci se už na to samé místo v téže sezoně nevrátili, i když kosatky oblastí pouze propluly. Podle vědců se také nejednalo o mladé žraloky, kteří měli z kosatek strach, ale o dospělé jedince, kteří měřili více než 5,5 metru.

Vědci již dříve pozrovali znetvořená těla žraloků na pobřežích po celém světě, což naznačuje, že i tento obávaný predátor se může snadno stát kořistí kosatek. Dále čtěte: (Velkým nepřítelem žraloků v oceánu je plastový odpad).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu