Poblíž Abú Zabí byla objevena nejstarší perla na světě

Věda a technika 22. října 2019 | 10:22 — Lukáš Bauer
Archeologové objevili na ostrově Maravá v blízkosti arabské metropole Abú Zabí dosud nejstarší perlu na světě. Její stáří experti odhadují nejméně na 8 000 let a považují to za důkaz, že již v těchto dávných dobách se s perlami obchodovalo.
Další 1 fotografie v galerii
Nejstarší perla na světě byla objevena v Abú Zabí / Internet

Archeologové objevili na ostrově Maravá ve Spojených arabských emirátech 8 000 let starou perlu. Svým stářím je jednoznačně nejstarší objevenou perlou na světě a dokazuje to, že se již v těchto dávných dobách s perlami v arabských zemích obchodovalo.

V místě, kde byla perla objevena, bylo také nalezeno několik základů prastarých budov, které možná představují vůbec první stavby v tomto regionu. Nalezená perla bude vystavena v galerii Louvre v Abú Zabí.

Experti považují objev nejstarší perly na světě za důkaz, že ekonomická prosperita regionu je zakořeněna hluboko v historii. Dříve byla oblast centrem obchodu, nyní arabské země získávají obrovské finanční prostředky z těžby ropy a zemního plynu.

Samotné stáří objevené perly vědci určili za pomoci radiokarbonové metody a zjistili, že může pocházet až z období 5 800 let před naším letopočtem. Tyto perly se v dávných časech směňovaly za jiné předměty nebo byly používány jako šperky.

Perla a další předměty jako hroty šípů a zbytky keramických nádob byly objeveny v okolí kamenných zřícenin, které byly pravděpodobně jedním z prvních měst v oblasti v období neolitu. Dále čtěte: (V egyptském Luxoru bylo objeveno dvacet sarkofágů s neznámými hieroglyfy).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu