V Tichém oceánu byly objeveny vraky dvojice japonských letadlových lodí

Věda a technika 23. října 2019 | 13:53 — Lukáš Bauer
Mořští průzkumníci objevili v blízkosti tichomořského atolu Midway potopené vraky japonských letadlových lodí. Obě plavidla s názvy Kagu a Akagi byla potopena kvůli americkému bombardování během druhé světové války.
Loading...
Vraky dvou japonských letadlových lodí byly objeveny v Pacifiku / Internet

Unikátní nález v podobě vraků dvojice japonských letadlových lodí Akagi a Kagu se podařil týmu průzkumníků. Obě tato plavidla byla potopena během druhé světové války v bitvě u Midway. Na palubách obou lodí zemřelo během bitvy více než 1000 námořníků.

Obě lodě se staly obětí amerického bombardování, kdy jim osudovou ránu zasadily bombardéry SBD Daunteless. Během klíčové tichomořské bitvy, která se odehrála v roce 1942, bylo americkými bombardéry napadeno celkem sedm japonských plavidel.

Japonské torpédoborce se pokusily obě poškozené lodě zachránit, později se ale ukázalo, že poškození obou plavidel jsou obrovská a nezbývalo, než je nechat klesnout na dno. Na palubě Kagu zachynulo 814 námořníků a na Akagi 263.

Část lodi Kaga byla objevena v roce 1999 v hloubce okolo pěti kilometrů, nikdy se však nepodařilo najít zbytek. Až nyní. Tým, který nyní oba vraky objevil, si přesné místo nálezu nechá v utajení, jelikož se jedná o válečné hroby.

Bitva u Midway byla jednou z klíčových bitev druhé světové války mezi USA a Japonskem, které si chtělo upevnit svou nadvládu v Tichomoří. Japonsko však výrazně podcenilo americké síly a utrpělo drtivou porážku. Podle objevitelů vraků je z poškození obou plavidel čitelné, jak krutá bitva to musela být.

Během bitvy u Midway kleslo ke dnu celkem sedm plavidel, což znamená, že dalších pět z nich ještě čeká na své objevení. Američané v roce 1942 potopili celkem čtyři japonské letadlové lodě a jeden křižník. Ztráty ale utrpěli i Američané v podobě jedné letadlové lodi a jednoho torpédoborce.

Obě japonské letadlové lodě měly za sebou několik úspěšných operací, jako byl například útok na Pearl Harbor. Bombardéry provedly útoky na americké bitevní lodě Arizona, Tennessee a Oklahoma. Po této úspěšné operaci, při níž se podařilo zničit jádro amerických vojenských plavidel v Pacifiku, se zapojily do dalších operací v Tichém oceánu. Dále čtěte: Osud vraku Titaniku je zpečetěn. Nedávný průzkum odhalil něco nečekaného.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu