Amazonku zamořuje rtuť z ilegální těžby zlata. V ohrožení jsou jedinečné druhy zvířat

Věda a technika 27. října 2019 | 18:14 — Lukáš Bauer
Nejnovější výzkumy naznačují, že v Amazonce se nachází mnohem více rtuti, než se předpokládalo. Přírodovědci během experimentu měřili úroveň tohoto jedovatého kovu v tělech delfínovců a zjistili varovné hodnoty. Kvůli této lidské aktivitě mohou být v Amazonii ohroženy i jiné druhy ryb a zvířat.
Další 3 fotografie v galerii
Amazonku zamořují nelegální těžaři zlata / Internet

Nejnovější vědecký výzkum naznačuje, že hladiny rtuti v největší řece světa rychle stoupají. V ohrožení se tak ocitají jedinečné druhy ryb a dalších zvířat, které řeka živí. Jedovatá rtuť se dostává do povodí díky nelegální těžbě zlata, kde se ve velkém využívá k jeho oddělení od ostatních hornin a minerálů.

Vědci provedli měření úrovně rtuti v rybách, kde podrobili výzkumu celkem 45 amazonských delfínovců. U těchto sladkovodních delfínů byla zhruba v polovině případů naměřena vysoká úroveň tohoto jedovatého kovu.

Smutnou zprávou je, že rtuť měly v těle všechny zkoumaní savci. Nejvíce se rtuť používá k těžbě zlata v oblasti povodí řeky Orinoko v Kolumbii a Venezuele. Určité množství rtuti se v Amazonce vyskytuje přirozeně, ale k jejímu nadměrnému šíření vodou také přispívá kácení stromů.

Podle vědců nejsou v ohrožení pouze delfíni, na kterých prováděli měření, ale celá řada dalších živočichů, protože rtuť se bezproblémově dostává do potravního řetězce a usazuje se v tělech větších živočichů. Uvolňující se rtuť také ohrožuje přibližně 20 milionů lidí, kteří v povodí žijí.

V povodí Amazonky žijí velcí delfínovci amazonští, jimž se dříve říkalo inie amazonská. Mohou měřit až 2,5 metru a váží kolem 140 kilogramů. Jsou typičtí svým velmi protáhlým zobákem a narůžovělou barvou kůže. Dále čtěte: Velkým nepřítelem žraloků v oceánu je plastový odpad.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu