Izraelští archeologové odkryli obří město z doby bronzové. Žily v něm tisíce lidí

Věda a technika 10. listopadu 2019 | 10:03 — Lukáš Bauer
V Izraeli objevili archeologové metropoli z doby bronzové, jejíž stáří odhadují nejméně na pět tisíc let. Vědci považují tento objev za jeden z nejvýznamnějších v historii Izraele. Ve starověkém městě mohlo žít podle odhadů až šest tisíc lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Rozsáhlé město z doby bronzové bylo objeveno během stavebních prací / Internet

Izraelský památkový úřad oznámil nejvýznamnější nález poslední doby v podobě starověkého velkoměsta. V této metropoli z doby bronzové, která je stará přibližně pět tisíc let, mohlo žít podle odhadů archeologů až šest tisíc lidí.

Základy starověkého města objevili dělníci během přípravných prací pro výstavbu dálniční komunikace. Přivolaní archeologové poté odhalili obrovské rozměry celého nálezu a objevili na místě také velké množství různých artefaktů.

Obrovské město se podle archeologů rozkládalo na ploše 65 hektarů a tvořily ho převážně menší obydlí. Součástí města byl také velice neobvyklý rituální chrám, ve kterém vědci objevili zvířecí kosti a rituální předměty.

Podle prvotních průzkumů vše naznačuje, že ve městě sídlila organizovaná a sociálně rozvrstvená společnost, která se živila převážně zemědělstvím. Některé objevy ale vědcům napovídají, že ve městě kvetl také obchod.

Archeologové se nyní snaží zjistit, co stálo za úpadkem a opuštěním takto významného starověkého města. Odborníci se domnívají, že za odchodem lidí z města mohly stát klimatické změny, které oblast proměnily v polopoušť. Dále čtěte: Na českém území byl objeven unikát. Dělníci odkryli dva tisíce let starý hrob bohatého muže.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu