Tání ledu roztrhalo přistávací dráhu letiště v Grónsku

Věda a technika 21. listopadu 2019 | 09:59 — Lukáš Bauer
Grónsko má problém v podobě trhlin v přistávací dráze hlavního letiště, které způsobily změny klimatu. Grónské hlavní letiště je postaveno na permafrostu, který rychle taje a způsobuje propady podloží, na kterém letiště stojí. Kvůli tomu se začaly objevovat v povrchu velké trhliny.
Další 2 fotografie v galerii
Letiště v Grónsku je postaveno na silné vrstvě permafrostu / Internet

Klimatické změny trápí nejen evropské ledovce, ale jak se ukazuje, problémy mají také obyvatelé Grónska. Nyní tamní samospráva zveřejnila zprávu, ve které uvádí, že bude nutné do pěti let postavit nové hlavní letiště právě v souvislosti s klimatickými změnami.

Letiště v Grónsku je totiž postaveno na věčně zmrzlé půdě, takzvaném permafrostu, který však nyní roztává a v přistávacích dráhách se začaly objevovat výrazné trhliny, které ohrožují plynulý provoz letiště.

Grónsko je z více než 80 procent pokryto dvou až tří kilometrovou vrstvou ledu, ale tento největší ostrov světa nyní prochází velkou přeměnou. Od roku 2008 se ledový příkrov stáhl o půl kilometru do vnitrozemí, přičemž k rekordnímu tání došlo letos v letních měsících.

Taje ale i permafrost na celé ploše Grónska, což způsobuje problémy nejen na letištích, ale také ve městech, které jsou na permafrostu postaveny. Stavba na permafrostu přitom vyžaduje speciální postupy, kdy budovy stojí na dlouhých betonových pilotech, které zamezují pohybu.

S návrhem přestěhovat mezinárodní letiště v Grónsku přišla tamní samospráva již v roce 2015, ale teprve nyní se ukazuje, že přestěhování bude pro zachování plynulého leteckého provozu nezbytné.

Nové letiště už se staví v Nuuku a další na severu v Ilulissatu a odpovědnost za toto letiště pak převezme Dánské letectvo. 

Tající Grónsko se stalo středem zájmu velmocí, protože tající permafrost může v budoucnu zpřístupnit dosud nedotčené zdroje nerostných surovin. Do financování letiště se chtělo zapojit Rusko, Čína, ale také USA. Dále čtěte: Tempo úbytku ledních medvědů se stále zrychluje. Vyhynout mohou již koncem století.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu