Archeologové objevili speciálním radarem hroby z takzvaného Alabamského masakru

Věda a technika 21. prosince 2019 | 19:06 — Lukáš Bauer
Skupina archeologů a historiků pravděpodobně objevila masové hroby z takzvaného Alabamského masakru, který se odehrál v roce 1921 ve městě Tulsa. Během vážných rasových nepokojů bílí obyvatelé napadli místní Afroameričany. Nepokoje si tehdy vyžádaly přibližně tři stovky mrtvých Afroameričanů, jejichž hroby nyní vědci objevili.
Další 3 fotografie v galerii
Nepokoje v Tulse vypukly v květnu roku 1921 / Internet

Tým amerických výzkumníků použil speciální radar, který dokáže mapovat terén pod povrchem a došli k překvapivému objevu. Podle jejich tvrzení totiž pravděpodobně našli masové hroby Afroameričanů, kteří zahynuli během takzvaného Alabamského masakru v roce 1921.

Výsledky radarového záznamu naznačují přítomnost masových hrobů díky anomáliím pod povrchem. Jedna z objevených jam o rozměrech přibližně 10 x 8 metrů, která možná ukrývá lidské ostatky, byla objevena přímo pod hřbitovem Oaklawn v Tulse.

Jestli se skutečně jedná o masové hroby z Alabamského masakru, ještě ukáže bližší průzkum, ale experti se domnívají, že ano. Invazivní průzkumy míst ale nejprve bude muset schválit zvláštní komise složená z vědců a zástupců obětí hromadného vraždění.

Masakr v Tulse byl v průběhu dějin často opomíjen, přitom se jedná o nevyvratitelnou událost amerických dějin. Město Tulse bylo totiž zajímavé tím, že bylo jedním z mála míst v USA, kde byla černošská komunita velmi bohatá a vlivná.

Násilí vypuklo 31. května 1921, kdy byl obviněn devatenáctiletý černoch z napadení a obtěžování bílé dívky. Během jeho zatčení ho chtěl dav bílých obyvatel lynčovat, čemuž se snažil šerif zabránit. Druhý den však vyzval místní deník k lynčování Afroameričanů a zažehly se rasové nepokoje.

K věznici se proto vydala asi padesátičlenná skupina ozbrojených černochů, kteří chtěli zatčeného bránit, ale celá situace se vymkla kontrole. Zprávy o ozbrojencích z řad Afroameričanů vyvolaly obavy a strach u bílých obyvatel, kteří v hojném počtu a taktéž ozbrojeni vyrazili k věznici. Krátce poté, co se kolem vězení shromáždilo několik tisíc převážně mužů, zazněly i první výstřely.

Během nepokojů dokonce na obydlí Afroameričanů nalétávala soukromá letadla a shazovala výbušniny. Kolik přesně si masakr vyžádal obětí, nebylo nikdy vyšetřeno, ale mluví se o několika stovkách. Dále čtěte: Izraelští archeologové odkryli obří město z doby bronzové. Žily v něm tisíce lidí.

Témata: Alabama, masakr, USA, hrob, objev, radar
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu