Vědci objevili nové důkazy, které naznačují, jak a kde mohl vzniknout život na Zemi

Věda a technika 01. ledna 2020 | 10:26 — Lukáš Bauer
Fosfor je jednou z šesti hlavních chemických prvků nezbytných pro vznik života. Atomy fosforu tvoří molekuly DNA a RNA, což jsou základní stavební kameny genetického kódu. Dosud vědci předpokládali, že na mladé Zemi byl tento prvek nedostatečný, nové důkazy však naznačují, že starodávná jezera mohla mít tak vysoký obsah fosforu, že první život mohl vzniknout právě zde.
Další 3 fotografie v galerii
Život mohl podle vědců vzniknout v pradávných jezerech s vysokým obsahem fosforu / Internet

Molekuly DNA a RNA jsou tvořeny šesti základními prvky, které byly a jsou nezbytné pro vznik života na Zemi. Jedním z těchto prvků je i fosfor, o kterém se vědci domnívali, že byl v raném období Země velice vzácný. Nyní však našli důkazy, které naznačují, že dávná jezera obsahovala vysokou hladinu fosforu, která mohla spolu s dalšími prvky zapříčinit vznik prvních živých organismů.

Takzvaná alkalická jezera jsou jezera s vysokou mírou odpařování, kde bývá hladina pH vody značně kyselá nebo zásaditá. Díky vzorkům odebraným z těchto jezer v několika světových zemích vědci zjistili, že voda obsahuje až 50tisíckrát více fosforu než voda v oceánu.

Aby vědci zajistili, zda současná jezera budou alespoň přibližně podobná těm, která existovala v raných fázích naší planety, pomáhali si vědci při experimentech počítačovými modely. Raná jezera na Zemi totiž obsahovala celou řadu prvků pocházejících z častých sopečných erupcí.

Již některé předchozí výzkumy naznačily, že tato jezera mohla vytvářet významné množství kyanidu, což napomáhá tvorbě aminokyselin a nukleotidů, stavebních bloků proteinů, DNA a RNA. Vědci budou vzorky z jezer dále zkoumat a doufají, že lépe pochopí dávné faktory, které změnily anorganické prostředí na organické. Dále čtěte: (Vědci zjistili, že množství kyslíku na Marsu se mění. Zatím nedokáží vysvětlit proč).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu