Čeští vědci vymysleli revoluční metodu testů na alkohol. Klasickému dýchání tak může být brzy konec

Věda a technika 07. ledna 2020 | 11:00 — Lukáš Bauer
Tým výzkumníků z univerzity v Albany na východě Spojených států přišel na zcela novou metodu měření alkoholu u osob. Nová metoda založena na analýze potu je podle vědců mnohem přesnější než klasická metoda měření pomocí dechového přístroje.
Další 3 fotografie v galerii
Klasické dechové přístroje na alkohol může nahradit novinka / Internet

Vědecký tým, který pod vedením českého biochemika Jana Halámka působí v americkém městě Albany, přišel na novou metodu meření množství alkoholu pomocí analýzy složení potu. Nová metoda je na bázi testovacích papírků, podobně jako je tomu u těhotenských testů.

Vědci tvrdí, že jejich metoda je levnější a také mnohem přesnější než testy pomocí běžných dechových přístrojů. Nové testy by tak v budoucnu mohly nahradit klasické přístroje, kterými dnes policie měří množství alkoholu v krvi.

Potní žlázy se nacházejí hned vedle krevního řečiště, a proto je alkohol v potu přítomen. Testovací proužek proto stačí přiložit na pokožku dané osoby a chemické látky ihned změní barvu, přičemž platí, že čím tmavší barva papírku, tím více je v krvi alkoholu.

Vědci k definici vztahu množství alkoholu v krvi a v potu museli provést řadu experimentů. Během výzkumu mimo jiné zjistili, že míra alkoholu v potu přímou úměrou stoupá s množstvím akoholu v krvi. Díky tomu byli schopni provést takovou kalibraci měření, že jsou testy přesnější než bežné dechové přístroje.

Přenosné přístroje pro testování podle dechu mají četné vady. Výsledky měření mohou být zkresleny mnoha faktory, jako je například použití ústní vody nebo dokonce neúmyslné vdechnutí výparů po použití ostřikovače. Existují také případy, kdy byl test ovlivněn acetonem z dechu diabetiků. Dále čtěte: (Expediční tým zachytil hluboko ve vodách u Antarktidy na video záhadného tvora bez hlavy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu