Wollemie rostou na jediném místě na Zemi. Australským hasičům se je podařilo ochránit před zhoubnými plameny

Věda a technika 17. ledna 2020 | 10:54 — Lukáš Bauer
V Austrálii již několik týdnů zuří na mnoha místech silné požáry, které ohrožují nejen lidi a zvířata, ale také vzácné dřeviny, jako je například Wollemie vznešená. Tento prehistorický strom roste na jediném místě na Zemi, v australském národním parku Wollemi.
Další 2 fotografie v galerii
Wollemie vznešená je kriticky ohroženou dřevinou / Internet

Australským hasičům se podařilo před ničivými plameny zachránit skupinu kriticky ohrožených stromů, které rostou na jediném místě na planetě v národním parku v Novém Jižním Walesu. Tímto stromem je Wollemie vznešená, která byla dříve známá pouze z fosilních záznamů, než skupinu volně rostoucích exemplářů objevil v roce 1994 zaměstnanec národního parku.

Tyto prehistorické stromy rostou v počtu asi dvou set kusů v odlehlé hluboké rokli v australských Modrých horách a jejich stáří vědci odhadují na 500 až 1000 let. Stromy se ocitly v ohrožení na konci prosince minulého roku, kdy se k nim blížily nemilosrdné plameny.

Během tajné záchranné operace se na místo spustil tým hasičů z vrtulníku, kteří na místě instalovali zavlažování, aby v místě udrželi potřebnou vlhkost a okolí stromů hasili speciální látkou zpomalující hoření za pomocí letadel.

Tuto záchrannou operaci hasiči podnikli kvůli tomu, že Wollemie vznešená je skutečným unikátem na naší planetě. Samotná lokalita, kde stromy rostou, je veřejnosti utajena a nepřístupná. Díky tajné operaci se většinu stromů podařilo zachránit, i když některé z nich byly plameny zasaženy.

Tento odvážný počin hasičů zachránil skutečné dědictví z dob, kdy na zemi pobývali dinosauři. Bez zásahu hasičů by tyto vzácné dřeviny pravděpodobně navždy z naší panety zmizely, protože během požárů bylo zničeno více než 90 procent národního parku, ve kterém rostou. Dále čtěte: (Podle údajů kosmické agentury NASA, se kouř z australských požárů vznáší nad většinou naší planety).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu