Na Mars poletí nový robot Perseverance. Bude poháněn jadernou energií

Věda a technika 08. března 2020 | 17:00 — Lukáš Bauer
V červenci by měl zamířit na rudou planetu další průzkumný robot NASA. Robot dostal jméno Perseverance a na Marsu se přidá ke svému předchůdci, robotickému vozítku Curiosity. Mise nového robota bude zaměřena na vyhledávání známek dávného života na Marsu
Další 2 fotografie v galerii
Vozítko Perseverance bude zkoumat přítomnost dávného života na Marsu / NASA

Americká NASA představila jméno svého nového roveru, který poletí na Mars. Nový robot jménem Perseverance poletí na rudou planetu již letos v červenci nebo v srupu a jeho mise bude soustředěna zejména na hledání stop dávného života.

Perseverance je šestinápravový automatický vědecký robot o hmotnosti 1,04 tuny a jeho provoz, stejně jako dohled nad celou misí, bude mít na starosti Laboratoř proudových pohonů (JPL) NASA. Laboratoř bude řídit i další části mise, jako například ty s cílem charakterizovat klima a geologii planety.

Robot bude na Marsu shromažďovat vzorky hornin a prachových usazenin, které by měly v budoucnu být přepraveny na Zemi. Mise má být součástí příprav plánované cesty člověka na Mars. Rover by měl na povrchu Marsu přistát v únoru roku 2021.

Soutěž o pojmenování roveru Mars 2020 začala NASA loni koncem srpna. Děti, žáci a studenti při ní v základním kole poslali téměř 28 tisíc návrhů. Z nich nakonec experti vybrali jméno Perservence, které navrhl žák sedmé třídy z Virginie Alexander Mather.

Perservence je zatím poslední v řadě výzkumných vozidel vyslaných na Mars, která pojmenovali američtí školáci. Od Sojourner v roce 1997, přes Spirit a Opportunity, které na rudé planetě přistáli v roce 2004, až po rover Curiosity, který na Marsu bádá od roku 2012. Dále čtěte: V povrchu Marsu byla objevena velká díra. Vede do podzemní jeskyně.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu