V Rusku byla na břehu řeky objevena záhadná struktura z mamutích kostí. Vědci zkoumají její význam

Věda a technika 19. března 2020 | 10:57 — Lukáš Bauer
Dávno před vznikem moderní civilizace byli lidé schopni přežít v opravdu drsných podmínkách. Důkazem je tomu také nový objev v Rusku, kde archeologové odkryli záhadnou kruhovou strukturu složenou z mamutích kostí. Vědci díky tomu mohou nahlédnout tisíce let zpět do doby ledové a zkoumat, jak dávní lidé přežívali v oblastech, kde se průměrné teploty pohybovaly hluboko pod bodem mrazu.
Další 3 fotografie v galerii
Obrovský kruh z mamutích kostí byl objeven v Rusku / Internet

Archeologové v Rusku odkryli záhadnou strukturu složenou převážně z mamutích kostí, kterou vytvořili dávní lovci, jež žili v opravdu drsných podmínkách. Jedinečný nález byl objeven na břehu řeky Don v archeologickém nalezišti známém pod jménem Kostenki 11. Toto archeologické naleziště má přitom bohatou historii a první vykopávky zde byly zahájeny již v 17. století.

Radiokarbonová metoda datování navíc odhalila, že tato kruhová struktura je dosud nejstarším podobným objektem objeveným na ruském území. V této oblasti již přitom bylo objeveno více než 70 podobných struktur složených z mamutích kostí.

Objev pochází z období před 20 tisíci lety, kdy poslední doba ledová dosáhla své nejchladnější fáze. Díky novému objevu tak archeologové dostávají cenné informace o tom, jak dávní předkové dokázali přežít v těchto nehostinných podmínkách.

Většina jiných míst v podobných zeměpisných šířkách byla během poslední doby ledové opuštěna, ale skupinám lidí v dnešním Rusku se podařilo přizpůsobit a dokázali najít jak přístřeší, tak jídlo a vodu. 

Nejstarší souvislý kostní kruh, který má v průměru 12,5 metru, je vyroben téměř výhradně z mamutích kostí, nechybějí ale ani úlomky kostí ze sobů, koní, medvěda, vlka, lišky obecné a polární lišky. Archeologům se podařilo identifikovat celkem 51 dolních čelistí a 64 mamutích lebek.

Výzkumný tým pomocí radiokarbonového datování potvrdil, že v ruské nížině byla patrná lidská přítomnost v době, kdy byly podobné zeměpisné šířky v Evropě již opuštěny. V okolí bylo objeveno také velké množství popela, což naznačuje, že lidé spalovali dřevo.

Během vykopávek vědci identifikovai také několik rostlin, které mohly být použity pro výrobu jedů, léků, nebo mohly být použity jako součást potravy. Více než 300 drobných kamenných a pazourkových lupínků naznačuje, že je lidé používali k řezání mamutího masa.

Podobné objevy jsou velice cenné, protože poskytují vědcům okno do dávných dob a také jim nabízejí lepší představu o tom, jak pradávní lidé dokázali úspěšně čelit velice tvrdým podmínkám. Dále čtěte: (Tento extrémně vzácný artefakt pochází až z dávných dob Vikingů).

Témata: mamut, kost, Rusko, archeolog
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu