Posádka ledoborce zamrzlého v Arktidě se jen tak nevrátí. Její osud zpečetil koronavirus

Věda a technika 01. dubna 2020 | 08:38 — Lukáš Bauer
Expediční tým na palubě německého ledoborce se domů jen tak nevrátí. Ledoborec je totiž od loňského října zamrzlý ve vodách Severního ledového oceánu a návrat některých členů posádky nyní komplikuje zákeřný koronavirus. Posádka, která se měla vracet v polovině dubna, bude muset čekat, dokud se neotevřou hranice.
Další 4 fotografie v galerii
Posádka ledoborce zamrzlého v ledu se nemůže vrátit domů / Internet

Německý ledoborec, jehož posádka zkoumá vliv klimatických změn na prostředí za polárním kruhem, se dostal do potíží, když vloni v říjnu uvízl zamrzlý ve vodách Severního ledového oceánu. Nyní by se mohla posádka vrátit, ale situaci značně komplikuje koronavirus.

Na výzkumném ledoborci Polarstern se od loňského října střídá pravidelně jeho posádka, složená z klimatických expertů a biologů. Nejbližší výměna posádky se měla uskutečnit v polovině dubna, k tomu ale zřejmě nedojde kvůli uzavřeným hranicím. Posádka se měla domů dostat přes Špicberky, které však norská vláda kvůli pandemii uzavřela.

Posádka ledoborce se proto musí připravit na to, že v nelítostných ledových vodách bude muset zůstat nejméně o několik týdnů déle, než původně měla. Kvůli uzavření hranic byl také posunut termín letecké části německé expedice. Výsledky expedice chtějí vědci využít pro předpovědi budoucnosti naší planety a také pro výzkum klimatické situace v Arktidě.

Ledoborec Polarstern je součástí Expedice Mosaic, což je největší výzkumná mise v severním polárním kruhu. Ledoborec byl ponechán zamrzlý v ledu úmyslně, aby vědci mohli pozorovat přirozený pohyb ledového příkrovu Antarktidy. Posádka ledoborce se běžně mění v dvouměsíčních intervalech, přičemž předchozí výměny zajistil ruský ledoborec Kapitán Dranicin.

Současná poloha takovou rotaci znemožňuje. Polarstern se nachází na souřadnicích přibližně 87 stupňů severní šířky a 17 stupňů východní délky, velmi blízko severního pólu. Jeden z členů týmu byl pozitivně testován,a proto se nyní celá posádka nachází v karanténě. Dále čtěte: (Loď, která neprodukuje žádné emise, obeplula třikrát Zemi).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu