Koronavirus devastuje světovou ekonomiku. Zlepšení však brání celá řada neznámých

Věda a technika 24. dubna 2020 | 09:04 — Lukáš Bauer
Koronavirus ochromil nejen světovou ekonomiku, ale prakticky celý život na planetě. Tomu, aby se svět vrátil do normálního života, však stále brání celá řada neznámých. Vědci tak nejdříve musejí tyto otázky ohledně koronaviru zodpovědět, teprve poté může dojít k uvolnění všech opatření.
Další 2 fotografie v galerii
Nemoc COVID-19 způsobená koronavirem má již statisíce obětí / Pexels

Vědci z celého světa bojují s pandemií koronaviru, ke zdárnému konci však stále brání celá řada nezodpovězených otázek. Uvolnění opatření, které dusí světové ekonomiky a život na Zemi, v současné době nejvíce brání fakt, že na onemocnění COVID-19 neexistuje účinný protilék. Druhým zásadním faktem je to, že virus se šíří závratnou rychlostí a na světě neexistuje zdravotnický systém, který by dokázal takovému náporu odolat.

Podle předních světových epidemiologů však výše zmíněné problémy nejsou zdaleka jediné, co brání uvolnění opatření. Vědci se totiž stále například nemohou shodnout na tom, kdo je skutečně nakažlivý. Ve většině zemí se doporučuje, aby lidé s příznaky zůstávali v karanténě, ale existuje až 50 procent lidí, které nemoc přenášejí asymptomaticky, tedy aniž by věděli, že ji mají.

Není také vůbec jasné, jak dlouho poté, co je člověk nakažen, může nemoc dále šířit. Nakažlivost se navíc pravděpodobně u jednotlivců značně liší, což výrazně komplikuje výzkumy. Tyto otázky například brání tomu, aby lidé přestali nosit roušky. Existují totiž případy, kdy nakažený nenakazil nikoho a naopak případy, kdy nakažený člověk nakazil desítky dalších lidí.

Další nejasnosti panují ohledně imunity. Obecně se předpokládá, že nakažený a vyléčený člověk má v těle protilátky, ale už nikdo přesně neví, jak dlouho jsou v lidském těle přítomny. Tuto otázku však zatím nikdo zodpovědět nedokáže, protože pandemie existuje příliš krátce. Kvůli tomu je velice obtížné i testování, protože celá řada rychlotestů je založena na detekci protilátek nikoliv na přímém zjištění přítomnosti viru.

Vědci velice brzy dokázali určit nejvíce ohrožené skupiny lidí, kterými jsou senioři a lidé trpící nemocemi plic, srdce, rakovinou nebo cukrovkou. Jak ukazují případy po celém světě, ani dobrý zdravotní stav však nemusí být zárukou toho, že nakažený člověk nemoc přežije.

Všechny tyto otázky je bohužel možné zodpovědět pouze opakovanými výzkumy, které však vyžadují velké množství času, a proto je budoucí vývoj nejen ekonomiky, ale i života na planetě značně nejistý. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu