Evropská kosmická agentura s holandskou společností pracuje na projektu unikátní létající elektrárny

Věda a technika 04. května 2020 | 08:52 — Lukáš Bauer
Obnovitelné zdroje energie jsou již několik let horkým tématem a o nové projekty rozhodně není nouze. Důkazem toho je novinka v podobě létající větrné elektrárny, kterou testuje Evropská vesmírná agentura (ESA) ve spolupráci s holandskou společností Ampyx Power.
Další 3 fotografie v galerii
Na projektu spolupracuje holandská společnost a vesmírná agentura / Ampyx Power

Elektrárny poháněné silou větru jsou známé již desítky let. Nyní však přichází holandská společnost ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou s unikátním projektem takzvaných létajících větrných elektráren. Společnost zahájila první zkoušky tohoto unikátního zařízení.

Myšlenka takzvaných létajích draků, kteří využívají energii větru ve vysokých nadmořských výškách, využívá toho, že zde vítr fouká mnohem silněji než nad povrchem. Automatické zařízení se dokáží vznášet ve výškách od 200 metrů do 2 kilometrů nad zemí podle toho, jakou jejich senzory detekují sílu větru.

Automatičtí draci by měli být připojeni k navijákům na zemi, které budou spojené s generátorem elektřiny. Díky pohybu draka ve větru a síle, kterou vyvíjí na pozemní naviják, vzniká elektrická energie, která může být dodávána do elektrické sítě.

Tento systém má podle inženýrů společnosti Ampyx Power hned několik zásadních výhod. Za prvé není nutné stavět velice drahé větrné stožáry a samotná turbína se dostane mnohem výše, čímž se stává mnohem efektivnější. Draci jsou navíc zcela autonomní a řízeni jsou pomocí algoritmů na principu umělé inteligence. S jejich navigací holandské společnosti pomáhá kosmická agentura ESA.

Draci by měli být využitelní zejména v náročném terénu nebo na moři. V druhém případě budou stroje startovat z malých vzletových platforem, které budou umístěny na moři. Pro zajištění bezpečného přistání bude samozřejmě nezbytná vysoká přesnost a také dokonalá spolupráce mezi letadlem a platformou. Dále čtěte: (Hluboko v moři byly objeveny podivné bakterie. Jsou jiné než všechny známé organismy na planetě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu