Největší letoun světa poháněný elektřinou se vznese již brzy do oblak

Věda a technika 29. května 2020 | 13:26 — Lukáš Bauer
Ve Spojených státech zahájí testování největšího elektrického letounu na světě, který uveze až devět cestujících. Výrobce tohoto revolučního stroje ho plánuje uvést do komerčního provozu již v příštím roce.
Další 3 fotografie v galerii
Letoun bude určen k přepravě na krátké vzdálenosti / MagniX

Již brzy začnou testy největšího stroje poháněného elektřinou na světě. Tento stroj vyrobený ve Spojených státech uveze až devět cestujících a mohl by se tak stát průlomovým letounem v oblasti letecké dopravy.

Během prvních zkoušek letadla poletí pilot se strojem sám, přičemž celý let bude monitorován pomocí mnoha přístrojů a čidel. Letoun by během zkoušky měl dosáhnout rychlosti až 183 kilometrů za hodinu.

Cestující bude letoun přepravovat již v příštím roce

Výrobce motorů, společnost MagniX spolu s mnoha dalšími americkými firmami předpokládá, že letoun by mohl být zařazen do komerčního létání již v příštím roce. V prosinci už otestovali na krátkou vzdálenost menší letadlo, které mělo motor od MagniX.

Elektrické letouny vyvíjí v současné době několik významných společností v oboru. V červnu 2019 například otestovala společnost Ampaire v Kalifornii letadlo poháněné hybridním motorem na elektřinu a fosilní paliva.

Nahradí dnes známá letadla

Představitelé společnosti MagniX nedávno prohlásili, že náhrada současných letounů na fosilní paliva je nevyhnutelná, protože do ovzduší uvolňují tolik emisí škodlivých plynů, že je to dlouhodobě neudržitelné. Výkonný ředitel MagniX Roei Ganzarski věří, že do 15 let budou všechny lety do 1 600 kilometrů zprostředkovávat stroje na elektrický pohon. Důležitým faktorem bude však vývoj dostatečně výkonných a bezpečných baterií. Dále čtěte: (Experimentální letoun americké NASA překonal poslední překážku k návratu nadzvukových civilních letů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu