Protidrogové jedotky v rámci námořní operace zabavily obrovské množství kokainu za desítky miliard korun

Věda a technika 31. května 2020 | 14:10 — Lukáš Bauer
Celkem šestadvacet evropských a amerických států se v rámci speciální protidrogové operace zasloužilo o zabavení více než padesáti tun kokainu, který pašeráci převáželi většinou pomocí plavidel a letounů. Takové množství kokainu by se na černém trhu dalo prodat za v přepočtu více než čtyřicet miliard korun.
Další 2 fotografie v galerii
V rámci akce bylo zabaveno několik pašeráckých plavidel / U.S. Customs and Border Protection

Do rosáhlé námořní operace s názvem Orion V zaměřené proti pašerákům narkotik se zapojily protidrogové týmy mnoha sátů. Během akce, která byla zahájena na začátku dubna, bylo během měsíce a půl zabaveno více než padesát tun kokainu, což je množství odpovídající více než 120 milionům dávkám, které mají na černém trhu cenu 1,7 miliardy dolaru (v přepočtu 41,2 miliard korun).

Během nejrůznějších kontrol a ozbrojených zásahů bylo mimo kokainu zabaveno také několik letadel, lodí a nejméně 150 osob podezřelých z obchodu s narkotiky. V rámci rozsáhlé operace bylo zabaveno také 7 tun marihuany. Většina zabaveného kokainu přitom pochází z jihoamerické Kolumbie.

Kolumbie můž kokainem zásobovat celý svět

Kolumbie v souvislosti s produkcí kokainu čelí dlouhodobé kritice ze strany Spojených států, protože se jí nedaří výrobu nelegální drogy snižovat. Produkce kokainu v Kolumbii naopak každým rokem narůstá. Podle statistik americké vlády byla v roce 2018 koka, z níž se droga vyrábí, pěstována na ploše nejméně 212 tisíc hektarů.

Kolumbijská vláda sice usiluje o snižování území, na kterém je koka pěstována, ale nemá v tomto boji příliš dobré výsledky. Kolumbijské jednotky sice aktivně ničí plantáže i samotné výrobny kokainu, ale drogové kartely si vybudují ihned jiné a jsou navíc velice dobře organizovány. V zemi je také navíc hodně silná korupce, takže drogové kartely mají mnoho kontaktů na politickou scénu, což situaci značně stěžuje.

Boj s drogovými kartely

V rámci boje s drogovými kartely bude do Kolumbie poslána také americká jednotka SFAB americké armády, která bude pomáhat například s výcvikem a podporou místních protidrogových jednotek. Stejně tak chtějí Spojené státy rozmístit armádní plavidla kolem pobřeží Venezuely, přes jejíž přístavy se do USA dostává obrovské množství kolumbijského kokainu. Dále čtěte: (Pašování narkotik zažívá zlaté časy. Stále častěji se objevují nelegální ponorky naložené drogami).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu