Pes je skutečný přítel člověka. Dokazuje to také nedávný výzkum

Věda a technika 04. června 2020 | 09:26 — Lukáš Bauer
Nedávný výzkum švédských vědců naznačuje, že pouto mezi člověkem a psem je opravdu silné. Podle zveřejněné studie totiž psi sdílí s člověkem i jeho stres. Vědci se během výzkumu zaměřili na hormony, které se při stresu uvolňují.
Další 2 fotografie v galerii
Pes sdílí s lidmi i jejich stres / Pixabay

Ze studie vědeckého týmu ze Švédska vyplývá velice zajímavý fakt ohledně psího chování. Podle jeho výsledků totiž psi sdílejí také stres jejich majitelů. Vědci na to přišli za pomoci analýzy hormonů, které se uvolňují při stresu.

Hormon s názvem kortisol je spojený se stresem, protože se ve stresových situacích vyskytuje v krvi a jeho stopy se dají najít i ve vlasech, kde se usazuje. Díky tomu mohou vlasy napovídat, jak moc se daný člověk stresuje.

Psy ovlivňuje lidský stres 

Vědci během rozsáhlého výzkumu sledovali celkem 57 psů a jejich majitelů. Díky tomu zjistili, že množství kortisolu ve vlasech majitelů velmi přesně odpovídá množství tohoto hormonu v psí srsti.

„Je to poprvé, co jsme pozorovali dlouhodobou synchronizaci v úrovni stresu mezi dvěma odlišnými druhy. Něco takového jsme mezi lidmi a psy zatím neviděli,“ uvedla etoložka Lina Rothová.

Jak moc ovlivňuje celkový životní styl majitelů psa?

Vědci se také pokoušeli zjistit, jak moc ovlivňuje stres celkový životní styl jejich majitelů. Většina psů, kteří byli podrobeni výcviku, vykazovala větší množství stresu oproti těm, kteří žili v poklidném domácím režimu. 

Vědci také zjistili, že psi neurotických majitelů mají tohoto hormonu méně. Zdůvodnili to především tím, že tyto osoby se častěji mazlí se psy, aby se sami zbavili stresu, a proto mají jejich mazlíčci stresového hormonu méně než jejich páni. Dále čtěte: (Vědci objevili fosilii stvoření, které je pradávným předkem většiny tvorů na Zemi, včetně lidí).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu