Nová studie varuje. Škodlivé složky z opalovacích krémů mohou pronikat do lidského organismu

Věda a technika 17. června 2020 | 10:18 — Lukáš Bauer
Nedávná studie varuje před škodlivými účinky některých opalovacích krémů. Podle vědeckých a lékařských dat totiž škodlivé chemikálie z opalovacích krémů pronikají do lidské krve. Přesto vědci ve studii uvádí, že opalovací krémy mají na lidské zdraví převážně blahodárný vliv.
Další 3 fotografie v galerii
Opalovací krémy mohou způsobovat zdravotní problémy / Depositphotos

Americká vládní studie varuje před chemikáliemi, které se uvolňují z opalovacích krémů do krve. Přestože jsou tyto chemikálie zdraví škodlivé, celkový účinek opalovacích krémů na lidské zdraví je podle vědců velice příznivý.

Nedávný výzkum FDA ukázal, že se v krvi po užití opalovacích krémů výrazně zvyšuje koncentrace čtyř chemických látek. Toto množství několikanásobně překročilo hranici, která je v USA povolena.

Krémy zůstavají nutností

Přes toto znepokojivé zjištění však odborníci uvedli, že používání opalovacích krémů je nutnost a dopad těchto chemikálií je oproti opalování se bez krému zanedbatelný. Ultrafialové záření je totiž pro lidskou kůži extrémní zátěží a může vyvolávat nebezpečnou rakovinu kůže.

Velká většina opalovacích krémů používá k ochraně pokožky chemické sloučeniny známé jako oxybenzon, avonbenzon a oktokrylen. Všechny tyto látky mají jedno společné - dokáží efektivně pohlcovat ultrafialové záření.

Některé složky jsou pro lidi nebezpečné

Pokusy na zvířatech ale odhalily, že zejména oxybenzon může mít ve vyšších koncetracích neblahý vliv na zdraví lidí. Může totiž způsobovat narušení hormonálních cest, nebo se může dokonce dostávat do mateřského mléka i plodové vody.

Experti ale uvádějí, že se jednalo o testy v laboratorním prostředí a u lidí zatím nebyla tato skutečnost prokázána. Kdo se však chemických krémů bojí, může využívat minerální ekvivalenty, které sluneční záření nepohlcují, ale odrážejí. Dále čtěte: (Zaměstnanci v neklimatizovaných kancelářích mají během tropických veder výrazně sníženou schopnost rozhodování).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu