Očkování proti rakovině je skutečností. Vakcínu proti rakovině kůže dostal první pacient na světě

Věda a technika 24. června 2021 | 09:50 — Lukáš Bauer
Vakcinace lidské populace dosáhla nového milníku poté, co byl první pacient na světě očkován proti melanomu, tedy rakovině kůže. Tato vakcína proti nádorovému bujení je přitom založena na mRNA, tedy na stejném principu, na kterém je založena vakcína proti koronaviru.
Další 2 fotografie v galerii
Poprvé byl naočkován člověk proti rakovině kůže / Depositphotos

První člověk dostal vakcínu proti rakovině kůže, takzvanému melanomu, a lidstvo tak vstupuje do nové éry očkování. Vakcína proti tomuto typu nádorového bujení je založena na stejném principu jako vakcína proti koronaviru, tedy na bázi mRNA. Vakcína je výsledkem mnohaletého výzkumu vakcín na bázi mRNA. Tento typ vakcín totiž představuje naději v boji proti mnoha zákeřným a obtížně léčitelným nemocem.

Vakcíny na bázi mRNA, což je jednovláknová nukleová kyselina, která vzniká během transkripce DNA, se dostaly do povědomí široké veřejnosti právě v souvislosti s pandemií koronaviru, která zapříčinila statisíce úmrtí po celém světě. Těmito vakcínami byly naočkovány stamiliony lidí a vykazují velice dobré výsledky a účinnost.

Unikátní technologie 

Vědci tak díky koronaviru měli možnost tuto biotechnologickou metodu otestovat na obrovském množství lidí a podle nich se jedná teprve o začátek této velice slibné metody. Jejich tvrzení dokazuje i to, že dne 18. června dostal vůbec první člověk očkování proti zákeřnému a zhoubnému typu rakoviny kůže, takzvanému melanomu.

Pacient byl vakcínou naočkován v rámci druhé fáze klinické studie, která má zjistit účinnost, spolehlivost a bezpečnost očkovací látky s pracovním označením BNT111. Vakcínu vyvíjí společnost BioNTech, která vyvinula také vakcínu proti koronaviru, a podle jejích expertů byla už první fáze klinické studie vakcíny proti melanomu velice nadějná. Výsledky předchozích výzkumů ukázaly, že aplikovaná látka vyvolala v lidském organismu silnou imunitní reakci.

Vytrénovaný imunitní systém

Právě stimulace síly imunitního systému člověka je podle vědců budoucí cestou, jak zatočit s některými nádorovými a infekčními onemocněními. Experimentální protinádorová mRNA by podle jejích tvůrců měla fungovat v rámci vakcinační platformy FixVac, jež by měla být ochranou hned proti několika druhům rakovin. Díky této technologii bude imunitní systém člověka trénován na včasný zásah proti rakovinným buňkám a naočkovaný člověk bude mít mnohem menší pravděpodobnost vzniku nádorů. Dále čtěte: (Vědci vytvořili upravené komáry šířící vážnou nemoc. Po jejich vypuštění do oblasti se nestačili divit).

Zdroj: Biontech.de

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu