Vědci na orbitální stanici vytvořili extrémně vzácné skupenství hmoty. Pomohlo jim k tomu unikátní zařízení

Věda a technika 22. června 2020 | 08:30 — Lukáš Bauer
Již druhým rokem je na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přítomno zařízení, které dokáže zmrazit atomy na absolutní nulu. Díky unikátnímu zařízení s názvem Cold Atom Lab (CAL) se nyní vědcům poprvé ve vesmíru podařilo zmrazit atomy natolik, že vytvořili velice vzácné páté skupenství hmoty.
Další 1 fotografie v galerii
Na palubě ISS proběhl unikátní pokus / NASA/Roscosmos / Wikimedia Commons

Teorii pátého skupenství hmoty předpovídal před mnoha lety známý fyzik Albert Einstein. Jak tohoto skupenství dosáhnout, je známo již mnoho let, nyní se však poprvé podařilo astronautům toto podivné látkové skupenství vytvořit na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Tento průlomový vesmírný experiment se astronautům podařil díky zařízení, které je na palubě ISS od května 2018 a nazývá se Cold Atom Lab (CAL). Přístroj dokáže zmrazit atomy na téměř absolutní nulu a vytvořit tak velice podivné a především vzácné páté skupenství hmoty.

Hmota se začíná chovat podivně

Takto vytvořená hmota se odborně nazývá Einsteinův kondenzát a jedná se v podstatě o plynné struktury atomů, které se v případě vysokého stupě podchlazení přestávají chovat jako oddělené částice. Při dosažení teploty blížící se nule tak vzniká hmota, ve které se částice chovají jako jeden celek. Vůbec poprvé takové chování částic předpověděl před 95 lety Šatendranáth Bose a Albert Einstein. V laboratoři se ji ale podařilo vytvořit až o 75 let později.
 
Ke vzniku hmoty je potřeba poměrně složitý postup a také vysoce specializované technologie. Zhuštěné atomy se musejí nejprve ochladit na extrémně nízkou teplotu, čímž se výrazně zpomalí jejich pohyb, a poté se pomocí silných elektromagnetů a laseru vytvoří podivné páté skupenství.

Vesmír je ideálním místem pro pokusy

K vytvoření tohoto skupenství se velice dobře hodí mikrogravitace, která je například na ISS. V pozemském prostředí je totiž vytvoření pátého skupenství komplikováno silnou gravitací. Díky vhodnému prostředí se podařilo kondenzát udržet pohromadě mnohem delší dobu, než se to podařilo vědcům v pozemních laboratořích. Konečným cílem experimentu je, aby skupenství vydrželo dlouhých deset vteřin. Psali jsme také: NASA představila dalšího ze svých vesmírných robotů. Bude hledat důležitou surovinu na Měsíci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu